Συνεχώς μειούμενοι οι πόροι της Περιφέρειας

on .

PERIFEREIA HPEIROU NEA

• Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε χθες βράδυ ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2016. Κατά τη συνήθη πολιτική πρακτική ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, αν και οι περισσότερες εξ αυτών δήλωσαν ότι συμφωνούν σε επιμέρους δαπάνες (μισθοδοσία, επιδόματα κλπ).
Εκείνο που προέκυψε από τη συζήτηση ήταν αφενός η συνεχιζόμενη περικοπή πόρων και αφετέρου η σύνταξη του προϋπολογισμού σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει το Κεντρικό Κράτος.
Ο εισηγητής της πλειοψηφίας κ. Μιχάλης Μπάγιας τόνισε ότι ο προϋπολογισμός συντάχθηκε χωρίς δημιουργική λογιστική ή αριθμητική αλχημεία και κυρίως χωρίς καμία δέσμευση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί βασιζόμενοι σε έσοδα και δαπάνες μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες. Τα έσοδα (μαζί με 50 εκ. ευρώ που υπολογίζονται ως έσοδα του Περιφερειακού Ταμείου για έργα ΕΣΠΑ), προϋπολογίστηκαν σε 93 εκ. ευρώ, τα έξοδα σε 99,8 εκ. ευρώ, με τη διαφορά να καλύπτεται από το εκτιμώμενο ταμιακό υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, ύψους 7,77 εκ. ευρώ.
Ο εισηγητής της παράταξης «Ήπειρος Ανατροπής» Βασίλης Τσίκαρης, άσκησε κριτική για τη διαχείριση των έργων από την Περιφερειακή Αρχή, υποστήριξε ότι τα μεγέθη του απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα, προσθέτοντας ότι οι μνημονιακές πολιτικές πνίγουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στη χώρα.
Ενστάσεις ειδικά για κωδικούς της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας εξέφρασε ο εισηγητής της παράταξης «Συμμαχία Ηπειρωτών» κ. Χαμπίμπης, ενώ κριτική άσκησαν και οι εισηγητές των άλλων παρατάξεων.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, απάντησε σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στη συνεχή μείωση των πόρων της Περιφέρειας, ενημέρωσε για την κατάθεση του νομοσχεδίου για τους βοσκότοπους και καταλήγοντας τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες.
Εκτενής συζήτηση έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και για τον τρόπο πληρωμής των υπαλλήλων της Περιφέρειας, με όλες τις παρατάξεις να συμφωνούν ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή των μισθών από το Υπουργείο, με παρακράτηση πόρων των Περιφερειών, όπως μέχρι σήμερα γίνεται.