Προτεραιότητα για το Δήμο Ζίτσας η ενίσχυση αμπελουργικής ζώνης

on .

WINE NET EKDHLOSH

• Σε μια περίοδο που πολύς λόγος γίνεται για το κρασί και την φορολογία που θέλει να επιβάλλει η Κυβέρνηση στο αγροτικό αυτό προϊόν, ιδιαίτερη σημασία απέκτησε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα το βράδυ της Πέμπτης, και είχε ως θέμα της τους αμπελώνες της Ηπείρου.
Εξάλλου, τα οινικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πρωτογενούς τομέα της περιοχής μας, γι’ αυτό και η εκδήλωση προσήλκυσε το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων αλλά και κατοίκων.
Με την συγκεκριμένη ημερίδα ολοκληρώθηκε ουσιαστικά το έργο με
τίτλο «Διασυνοριακό Δίκτυο για την Προώθηση των Οινικών Προϊόντων»  (ακρωνύμιο: WINE-NET) το οποίο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ-ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013.
Η εκδήλωση έγινε σε μία κατάμεστη αίθουσα, ένδειξη του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων, αλλά και απόδειξη ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε μία ουσιαστική παρέμβαση που έδωσε τη δυνατότητα προβολής των τοπικών οινικών προϊόντων πέρα από τα γεωγραφικά όρια των Ιωαννίνων.

Με ομιλίες επιστημόνων
Εκτός από την παρουσίαση του προγράμματος από τους εταίρους, ξεχώρισαν οι ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων οι οποίοι ανέλυσαν τα πλεονεκτήματα των αμπελώνων της Ηπείρου και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση του Κωνσταντίνου Μπακασιέτα ο οποίος ανέλυσε όλες τις πτυχές για τις εγκαταστάσεις ενός σύγχρονου αμπελώνα, καθώς και τις προϋποθέσεις για την βιωσιμότητα.
Ο Διονύσιος Γραμματικός, γεωπόνος, ο οποίος εκπροσώπησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της ελληνικής αμπελουργίας, ενώ ο Ηλίας Μάνης, γεωπόνος και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, αναφέρθηκε στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των ορεινών περιοχών στην ανάπτυξη του οινικού τουρισμού.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη εισηγήσεις, που σχετίζονταν με τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη στην ανάπτυξη των οινικών προϊόντων. Ο Ιωάννης Κουλελής από την WSPC μίλησε για την υποστήριξη της γνώσης στον οίνο και τα αποστάγματα και η Κωνσταντίνα Ζέκα Πάσχου, διδάκτωρ Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μίλησε για τη σημασία και το μέλλον των τοπικών ποικιλιών όπως και για την ταυτοποίηση των γηγενών ποικιλιών αμπέλου.
Στην ημερίδα παρέστησαν οι εταίροι του έργου, οι Αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Καραμπίνας και Κώστας Σιαράβας, οι Δήμαρχοι Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, επαγγελματίες του κρασιού, της αμπελουργίας και του οινικού τουρισμού.

Παρέμβαση Μιχ. Πλιάκου  
Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχ. Πλιάκος εξέφρασε την απογοήτευσή του που δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα και προανήγγειλε  τη διεκδίκηση, από πλευράς του Δήμου του, συμμετοχής σε επόμενο αντίστοιχο πρόγραμμα.
Ο κ. Πλιάκος ζήτησε να χορηγηθούν νέες άδειες φύτευσης αμπέλων, σε αριθμό περισσότερες από αυτές που δικαιούται η αμπελουργική ζώνη  του Δήμου Ζίτσας. Γιατί, όπως εξήγησε, «η φθίνουσα πορεία της ζώνης  τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να μας προβληματίσει καθώς θα την οδηγήσει σε μαρασμό με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες για την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα να μας αφυπνίσει, να κινητοποιηθούμε προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα με νέες άδειες φύτευσης».
Παράλληλα, ο Δήμαρχος, κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις ενδιαφέροντος έως τις 15 Δεκεμβρίου, είτε στο Γραφείο Υποστήριξης - Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου Ζίτσας (κα Μαρία Κολιού 2653360035), είτε στο γραφείο 117 της Περιφέρειας Ηπείρου (κ.κ. Λάμπρο Στέφο, Στάθη Βασδέκη & Ηλία Μάνη 26510 8711).

Συνάντηση στο Δημαρχείο Ζίτσας  
Η προστασία, ενίσχυση και επέκταση της αμπελουργικής  ζώνης Ζίτσας ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο γραφείο του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου όπου τον επισκέφθηκε ο Προϊστάμενος Τμήματος Αμπέλου της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διονύσιος Γραμματικός, συνοδευόμενος από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου Στάθη Βασδέκη και Ηλία Μάνη.
Στη διάρκεια της συνάντησης οι κ.κ. Πλιάκος και Γραμματικός με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας αντάλλαξαν απόψεις για τα προβλήματα και τις προοπτικές της αμπελουργίας. «Η αιχμή του δόρατος της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας είναι η ενίσχυση της αμπελουργίας και από την ανάληψη των καθηκόντων μας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανάδειξη και στήριξη της τοπικής παραγωγής με δράσεις που θα προσελκύσουν νέους καλλιεργητές αμπέλου», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Οι προτάσεις του Δήμου  
Επίσης ο κ. Πλιάκος έδωσε στο στέλεχος του Υπουργείου τις προτάσεις του Δήμου για τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας. Ειδικότερα, στις προτάσεις περιλαμβάνονται:
• πιστοποίηση του DNA και των κλώνων της Ντεμπίνας
• απλοποίηση της διαδικασία των στοιχείων για τα ανενεργά δικαιώματα ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες το συγκεκριμένο αριθμό και να προτρέπουν τους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές παλιούς και νέους να πάρουν δικαιώματα. Να σημειωθεί πως ενεργοποιώντας τα ανενεργά δικαιώματα οι αμπελοκαλλιεργητές αποκτούν άμεσα δικαιώματα φύτευσης με αποτέλεσμα εν μέσω κρίσης να έχουμε σε εξέλιξη ευρύτατη αναμπέλωση που οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στήριξη της τοπικής οικονομίας και ενδυνάμωση της αμπελουργικής ζώνης. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων κινδυνεύουν να χαθούν 2000 στρέμματα.   
• ανάπτυξη του οινικού τουρισμού, που ενισχύει την κατανάλωση των προϊόντων αμπέλου, την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού που θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία.