Ένας στους τρεις εργοδότες θα προτιμούσε να είναι υπάλληλος!

on .

ESEE SHMA

• Σε μια εποχή που οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να γλιτώσουν το «λουκέτο», ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία ετήσιας έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την σημερινή κατάσταση στο εμπόριο.
Μετά από έξι χρόνια συνεχούς μείωσης, για πρώτη φορά παρατηρείται αύξηση κατά 5,3% των θέσεων απασχόλησης, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχει επανέλθει  η ομαλότητα στην αγορά.  Εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ εμφανής είναι και η δυσκολία επιβίωσης των μικρομεσαίων, μέσα στο σημερινό ασφυκτικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα μας. Μετά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις και την εκ νέου επιστροφή της ύφεσης για τα έτη 2015 και 2016, εκτιμάται ότι η ανοδική πορεία της απασχόλησης θα ανακοπεί και οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν κατά 1,6% φέτος και κατά 1,0% το 2016.
Καλύτερα υπάλληλος…
Αυτό που προκαλεί εντύπωση και αποτυπώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο  τι συμβαίνει στο χώρο του εμπορίου, είναι ότι σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ ένας στους τρεις εργοδότες είναι έτοιμος να εγκαταλείψει το εμπόριο και να βρει μια θέση μισθωτού στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα. «Στην Ελλάδα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, σε αντίθεση με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη που τους ενισχύουν, δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους και να σηκώνουν το βάρος της οικονομίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΣΕΕ τρεις στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και σχεδόν 1 στις 2 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανό να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους το 2015.
Το 16,5% των ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ και σχεδόν το 6% των ΑΕ και ΕΠΕ θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανή την παύση εργασιών τους (λουκέτο) μέσα στο 2015.
Στις ΑΕ και ΕΠΕ η επιδείνωση ήταν απότομη, με την πλειοψηφία (52,7%) να εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν.
Ακόμη εντονότερη είναι η αίσθηση της επιδείνωσης των πωλήσεων στις μικρότερες επιχειρήσεις. Σχεδόν οι 7 στις 10 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ εκτιμούν νέα επιδείνωση των πωλήσεών τους το τρέχον έτος.
Εκτιμήσεις για επιδείνωση της κερδοφορίας το 2015 κάνουν η 1 στις 2 ΑΕ και ΕΠΕ και οι 3 στις 4 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ.
Οι 6 στις 10 ΑΕ και ΕΠΕ και σχεδόν η 1 στις 2 ΟΕ, ΕΕ και ΑτΕ δήλωσαν στασιμότητα επενδύσεων το 2015.