Η Τράπεζα Ηπείρου να παραμείνει στα χέρια των συνεταίρων της…

on .

SYNET TRAPEZA HPEIROU

• Kάλεσμα σε όλους τους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν στην διαδικασία αύξησης συνεταιριστικού κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, απηύθυνε για ακόμη μια φορά η Διοίκησή της, κατά την προχθεσινοβραδινή Γενική Συνέλευση.
Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κωνσταντίνος Ζωνίδης επεσήμανε ότι η Τράπεζα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των συνεταίρων της και να συνεχίσει να στηρίζει τους Ηπειρώτες έτσι ώστε να λειτουργεί ως εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής προσφοράς καθώς επίσης, ότι αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όλων να στηρίξουν την συνέχεια και τη λειτουργία της Τράπεζας.
Ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Βασίλης Τσουκανέλης μεταξύ άλλων ανέλυσε τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας βάσει του Πυλώνα 1 όπως γνωστοποιήθηκαν με απόφαση της επιτροπής πιστοποιητικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ανάγκες αυτές ανέρχονται στα 7,2 εκ. ευρώ των οποίων η κάλυψη δύναται να  γίνει με αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου κατά 4,3 εκ. ευρώ με έκδοση νέων  συνεταιριστικών μερίδων και συμμετοχή παλαιών και νέων συνεταίρων και Έκδοση ομολόγων Μειωμένης Εξασφάλισης ύψους 2,9 εκ. ευρώ.

Τι αποφάσισε η Γεν. Συνέλευση
Ο νομικός σύμβουλος της Τράπεζας ενημέρωσε τα μέλη επί των θεμάτων και η Γενική Συνέλευση μεταξύ άλλων αποφάσισε ομόφωνα:
- Αλλαγή του καταστατικού της Τράπεζας έτσι ώστε να επιτρέπεται η είσοδος θεσμικών επενδυτών ή και η είσοδος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις Συνεταιριστικές Τράπεζες στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη.
- Μείωση της ονομαστικής αξίας της μερίδας από 3,44 € εκάστη σε 0,50 € εκάστη.
- Τέλος, ενημερώθηκαν τα μέλη ότι η Τράπεζα έλαβε την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 7,5 εκ. ευρώ θα καλυφθούν με νέες συνεταιριστικές μερίδες και 7,5 εκ. ευρώ με έκδοση ομολόγων Μειωμένης Εξασφάλισης. Εξουσιοδοτήθηκε δε το Διοικητικό Συμβούλιο να αποφασίσει για την τιμή της διάθεσης των νέων συνεταιριστικών μερίδων η οποία θα κυμανθεί από € 0,50 – € 0,95 καθώς και για τον καθορισμό του επιτοκίου του ομολόγου από 5-8%.
Για να μην αλλοιωθεί όμως ο χαρακτήρας της Τράπεζας Ηπείρου, κρίνεται επιτακτική η συμμετοχή όλων των φορέων και των επιχειρήσεων στην αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου.