Έρχονται «εθνική σύνταξη» και ενοποιήσεις ταμείων

on .

HLIKIOMENOS PORTOFOLI LEFTA

• Μεταρρύθμιση – «φωτιά» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας φέρνει η Κυβέρνηση σε εθνικό διάλογο και καταθέτει προς έγκριση στους δανειστές, με την ελπίδα ότι δε θα ζητήσουν κι άλλες αλλαγές!
Αν εφαρμοστεί ως έχει το νέο ασφαλιστικό, τότε το τοπίο όσον αφορά στη σύνταξη του Έλληνα θα αλλάξει εντελώς και δε θα θυμίζει σε τίποτε το σήμερα. Είναι σαφές πως οι συνταξιούχοι του μέλλοντος θα λαμβάνουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ τους σημερινούς ή πολύ περισσότερο από εκείνους του παρελθόντος για τη δουλειά που πρόσφεραν μια ολόκληρη ζωή.
Φυσικά, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό μας σύστημα απαιτούνται μεταρρυθμίσεις, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με «μαχαίρι» που πετσοκόβει πρώτα τις επικουρικές και λιγότερο τις κύριες συντάξεις.

Οι βασικοί άξονες
Τους άξονες της μεταρρύθμισης που, αμέσως μετά την έγκριση από τα κυβερνητικά όργανα, θα αποτελέσουν τη βάση και για την τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς, παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος
στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει καταρχήν την καθιέρωση της «εθνικής σύνταξης» που θα είναι ίση με το 60% του μέσου εισοδήματος (ετήσιο επίπεδο φτώχειας, σε συνάρτηση δηλαδή με την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων).
Η εθνική σύνταξη θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία και θα απονέμεται σε όλους όσοι έχουν τουλάχιστον 15έτη ασφάλισης στα 67 ή στα 62 με 40 έτη ασφάλισης. Ανοικτό στη διαπραγμάτευση παραμένει αν θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια, όπως προβλέπει το 3ο Μνημόνιο, ενώ στο τραπέζι είναι και η μετατροπή του ΕΚΑΣ σε επίδομα αλληλεγγύης υπερηλίκων (ως προνοιακή παροχή).

Αναλογική σύνταξη
Βασική πρόβλεψη του προτεινόμενου πλαισίου για το νέο ασφαλιστικό είναι η απονομή αναλογικής σύνταξης που θα προστίθεται στην εθνική σύνταξη με βάση το σύστημα των προκαθορισμένων παροχών, δηλαδή με συγκεκριμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οποία θα «κλειδώσουν» στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, ανάλογα με το εάν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές ή αν θα προβλεφθεί ρήτρα «διόρθωσης» των παραμέτρων του Ασφαλιστικού με βάση το ΑΕΠ, τα έσοδα κ.λπ, με ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη από 57% έως 65% (ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και το εισόδημα - μισθό) έναντι 80% που ήταν για τους «παλαιούς» και 70% για τους «νέους» ασφαλισμένους.

Ανακατανομή εισφορών
Το Υπουργείο Εργασίας προτείνει επίσης την ανακατανομή των ασφαλιστικών εισφορών και τη σύνδεση των ασφαλίστρων με τον μισθό (20% για την κύρια σύνταξη όπως ισχύει στο ΙΚΑ) ή το εισόδημα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους και πρόβλεψη για ελάχιστα ποσοστά υποχρεωτικών ασφαλίστρων που θα φέρουν σταδιακή αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ, στους δικηγόρους κ.ά..

…Και ενοποίηση ταμείων
Τέταρτη σημαντική αλλαγή είναι η ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης στο ΙΚΑ (αν και έχει προταθεί η διατήρηση του ΟΓΑ και του ΝΑΤ για την άσκηση μη συνταξιοδοτικών αρμοδιοτήτων) και η διατήρηση του ΕΤΕΑ ως δεύτερου «πυλώνα» της υποχρεωτικής επικουρικής ασφάλισης, χωρίς κρατική επιχορήγηση που σημαίνει ότι τα ελλείμματα θα καλυφθούν με κλιμακωτές περικοπές συντάξεων τουλάχιστον 6% και αύξηση εισφορών 0,50% για τον ασφαλισμένο και 0,50% για τον εργοδότη.
Τέλος, προτείνεται ο επανϋπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων με κριτήρια την ηλικία και ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης. Μεγαλύτερες περικοπές θα προκύψουν για όσους είναι κάτω των 60 ετών και έχουν συνταξιοδοτηθεί με ποσοστά αναπλήρωσης 80%, όπως από το Δημόσιο, οι ΔΕΚΟ και τα ειδικά ταμεία.

Δυσαρέσκεια φορέων
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε χθες επρόκειτο να επικυρώσει τους άξονες της μεταρρύθμισης, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
 Πάντως, οι κοινωνικοί φορείς έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους καθώς, όπως υποστηρίζουν, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δε θα αφήσουν επαρκές χρονικό διάστημα για  να γίνει η εθνική διαβούλευση για την οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.