«Έρχεται» νέο πακέτο προαπαιτούμενων

on .

KOKKINA DANEIA

• Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί και να ψηφιστεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου, όπως προέκυψε από τη χθεσινή άτυπη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους υπουργούς.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο προγραμματισμός και ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, εν όψει της άφιξης των εκπροσώπων των δανειστών  σήμερα,  προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα 13 προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν το 1 δισ. ευρώ, αλλά και την έναρξη της αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος. Πάντως τα «αγκάθια» που υπάρχουν μεταξύ των 13 σημείων του β' πακέτου καθιστούν αμφίβολη την τήρηση του χρονοδιαγράμματος. Δύσκολες -και ίσως χρονοβόρες- προδιαγράφονται οι μάχες για την νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά και την προετοιμασία για τη δημιουργία του νέου ΤΑΙΠΕΔ.
Εν τω μεταξύ ήδη από τις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει οι προειδοποιήσεις ότι αν η Αθήνα επιθυμεί την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ έγκαιρα, πρέπει να επιταχύνει και να υλοποιήσει τα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα. Σε διαφορετική περίπτωση η υποδόση του 1 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στη δόση μετά την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.