Η Συνεταιριστική πρέπει να μείνει σε χέρια Ηπειρωτών

on .

TSOYKANELHS ZONIDHS MHTSHS 6 12 15

• Η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου ανήκει στους Ηπειρώτες και πρέπει να παραμείνει σ’ αυτούς, ώστε να εξακολουθήσει να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας, μέσω της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν στελέχη της Τράπεζας και τοπικοί φορείς στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Du Lac» που έγινε με αφορμή την διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου της, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Συνεταιριστική Ηπείρου έχει επιδοθεί κυριολεκτικά σ’ έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να διασφαλίσει τα περίπου 7,5 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για να καλύψει τις ελάχιστες κεφαλαιακές της ανάγκες. Κι αυτό γιατί τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, αφού ως τελευταία προθεσμία έχει οριστεί η 11η Δεκεμβρίου. Φιλοδοξία της Διοίκησής της είναι τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης να προέλθουν από τη συμμετοχή παλαιών και νέων συνεταίρων στην αγορά των καινούριων μερίδων που έχει εκδώσει, οι οποίες τιμώνται στα 0,95 ευρώ! Σε διαφορετική περίπτωση θα καταφύγει στη λύση ενός θεσμικού επενδυτή, χάνοντας όμως έτσι τον καθαρά συνεταιριστικό της χαρακτήρα.

Ενημέρωση τέλος!
Με μικρότερη συμμετοχή από την αναμενόμενη, πιθανώς και λόγω των επανειλημμένων γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, έγινε η Σαββατιάτικη εκδήλωση στα Γιάννενα, με την οποία ολοκληρώθηκε ουσιαστικά η εκστρατεία ενημέρωσης που επεκτάθηκε σ’ όλη την Ήπειρο. Τώρα πια ο χρόνος μετράει αντίστροφα ως την ερχόμενη Παρασκευή οπότε και λήγει η διορία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας και θεωρείται μάλλον απίθανο να δοθεί παράταση.

Ο Κων/νος Ζωνίδης
Πρώτος πήρε το λόγο ο Πρόεδρος Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Ηπείρου Κων/νος Ζωνίδης, ο οποίος διάβασε αρχικά κοινή δήλωση των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της οποίας εξέφραζαν τη στήριξή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του ιδρύματος, καλώντας τους Ηπειρώτες να συμμετάσχουν σ’ αυτήν. Ο κ. Ζωνίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικές τις επόμενες ημέρες προκειμένου να παραμείνει η Τράπεζα σε Ηπειρώτικα χέρι, ώστε να βοηθάει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης της περιοχής μας. «Πρέπει να δώσουμε την ψυχή και τον εαυτό μας για να κρατήσουμε τη δική μας τράπεζα», κατέληξε.

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Μήτσης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, συνδιοργανωτή φορέα της εκδήλωσης, ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος. «Πρέπει όλοι μαζί να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει η Συνεταιριστική στους Ηπειρώτες», τόνισε, ενώ υπενθύμισε πως το Επιμελητήριο συνέβαλε τα μέγιστα, όποτε χρειάστηκε, στην ανάπτυξη της Τράπεζας. «Η Συνεταιριστική είναι αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο για την Ήπειρο, Μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας και στη μείωση της ανεργίας», κατέληξε ο κ. Μήτσης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου
Παρών στην ενημερωτική εκδήλωση ήταν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του σημείωσε ότι μέσω της συνεργασίας που έχει η Περιφέρεια με την Συνεταιριστική στη διαχείριση του Αναπτυξιακού Νόμου έχει διαπιστώσει πόσο βοηθάει η Τράπεζα και πόσο χρήσιμη είναι.
«Πρέπει πάση θυσία οι Ηπειρώτες να συμβάλλουμε για να μείνει σε Ηπειρώτικα χέρια. Εγώ θα καλέσω όσους μπορώ απ’ αυτούς που εμπορεύονται στην Ήπειρο και θα τους πω να βοηθήσουν. Αν η Τράπεζα λείψει απ’ τα χέρια μας τότε θα καταλάβουμε οι περισσότεροι τι προσφέρει», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Πορεία - στοιχεία
Tην αναλυτική παρουσίαση στοιχείων που αφορούν στην ιστορία της Συνεταιριστικής Ηπείρου, στο παρόν της Τράπεζας αλλά και στο διακύβευμα των επόμενων ημερών ως την 11η Δεκεμβρίου έκανε ο Γενικός Διευθυντής της Βασίλης Τσουκανέλης. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η Συνεταιριστική, η οποία ιδρύθηκε και λειτούργησε στα Γιάννενα το 1987 ως «Στόχος», έχει σήμερα κάτι παραπάνω από 13.500 μεριδιούχους, διαθέτει δίκτυο εννέα καταστημάτων σ’ όλη την Ήπειρο, συνεταιριστικό κεφάλαιο που ξεπερνάει τα 28,5 εκατ. ευρώ και 79 εργαζόμενους. Στη Γιαννιώτικη αγορά καταλαμβάνει μερίδιο 8,13%, ενώ γενικά στην Ήπειρο, αυτό ανέρχεται σε 6% όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα.

Έδαφος για επέκταση
Με ιδιαίτερη έμφαση επισήμανε ο κ. Τσουκανέλης την προσφορά της Συνεταιριστικής Ηπείρου στο ελληνικό Δημόσιο, λέγοντας πως μόνο πέρυσι πλήρωσε 3,3 εκατ. ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κι άλλες υποχρεώσεις. Αναφέρθηκε δε στο σχέδιο επέκτασης της Τράπεζας εφόσον ανακεφαλαιοποιηθεί, λέγοντας πως υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για δραστηριοποίηση σε όμορες περιφέρειες, όπως τα Ιόνια Νησιά και η Δυτική Μακεδονία, αφού σε αυτές δεν υπάρχει άλλη συνεταιριστική τράπεζα, ενώ μπορεί να εκμεταλλευθεί το κενό που αφήνουν οι εμπορικές τράπεζες αποχωρώντας από κωμοπόλεις της Ηπείρου (Κόνιτσα, Μέτσοβο, Πάργα, Παραμυθιά κ.λ.π.). Τέλος, δεν ξέχασε να υπογραμμίσει ξανά πως αν τα κεφάλαια της Τράπεζας Ηπείρου δεν αυξηθούν από τους συνεταίρους της, ενδέχεται να έρθει επενδυτής, ο οποίος αγοράζοντας ποσοστό άνω του 10% των μεριδίων της Τράπεζας, θα αποκτήσει ιδιαίτερα δικαιώματα στην διοίκησή της.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτή Ηπειρώτικης καταγωγής για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Συνεταιριστικής μέσω της αγοράς σημαντικού ποσοστού μερίδων.