Καταρχήν συμφωνία με θεσμικό επενδυτή για την Τράπεζα Ηπείρου

on .

TRAPEZA HPEIROY NEA• Την καταρχήν συμφωνία της με Έλληνα θεσμικό επενδυτή, ο οποίος θα καταβάλει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που πρέπει να συγκεντρωθούν για να καλυφθεί ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, ανακοίνωσε χθες η Διοίκηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου.
Ως γνωστόν, το πιστωτικό ίδρυμα βρίσκεται αυτήν περίοδο σε διαδικασία αύξησης του συνεταιριστικού του κεφαλαίου, με την περίοδο άσκησης των δικαιωμάτων να λήγει μεθαύριο Παρασκευή. Αν και ευχή όλων ήταν να μην χρειαστεί η Τράπεζα να καταφύγει στην λύση ενός θεσμικού επενδυτή, καθώς χάνεται ο καθαρά συνεταιριστικός της χαρακτήρας, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν κατέστη εφικτό, λόγω της πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστό ότι και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων συμφώνησε με θεσμικό επενδυτή.

Μακροπρόθεσμη…
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας Ηπείρου, η συμμετοχή του θεσμικού επενδυτή θα είναι μακροπρόθεσμη, θα διασφαλίζει τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της Τράπεζας και την προώθηση της οικονομίας των μελών της και προϋποθέτει – εκτός από τη συγκέντρωση και των υπολοίπων κεφαλαίων που απαιτούνται για να διασφαλισθεί ικανοποιητική κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας – την υλοποίηση συγκεκριμένων κοινών στρατηγικών αποφάσεων, όπως να παρασχεθεί στο θεσμικό επενδυτή το δικαίωμα συμμετοχής στη διοίκηση της Τράπεζας για να επιτελεί ρόλο στρατηγικού εταίρου και την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων  
Στο μεταξύ, επιστολή στήριξης της Τράπεζας Ηπείρου στην αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου έστειλε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Ιωάννης Μήτσης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η Τράπεζα Ηπείρου αυτή τη στιγμή αποτελεί και είναι ένα μεγάλο οικονομικό κεφάλαιο για την Ήπειρο και πρέπει να μείνει στα χέρια των Ηπειρωτών, ώστε να αναδιοργανωθεί με βάσει τις σημερινές ανάγκες και τις απαιτήσεις του Ηπειρώτικου λαού και να συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας και τη μείωση της ανεργίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο τόπος μας έχει ανάγκη από μια τράπεζα πέρα για πέρα Ηπειρώτικη που να μιλάει τη δική μας γλώσσα και να αγκαλιάζει τον κάθε Ηπειρώτη με αγάπη και ζεστασιά γιατί απευθύνεται στη δική του τράπεζα και είναι αρμόδια στο να βρει λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζει….».