Αποσύρθηκε η απόφαση για συλλογή αποδείξεων το 2015

on .

APODEIKSEIS
• Σε φιάσκο εξελίχθηκε η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αιφνιδιάσει τους Έλληνες φορολογουμένους, που δεν είχαν την πρόνοια να μαζεύουν και φέτος τις αποδείξεις.
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό χθες βράδυ, το Υπουργείο Οικονομικών καταργεί τον κωδικό 049 στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων, τον οποίο πριν λίγες ώρες είχε επαναφέρει, προκαλώντας αναστάτωση στους πολίτες!
Η νέα διάταξη, που σύντομα έγινε... παλιά, επρόκειτο να μπει στο νέο πολυνομοσχέδιο, που έρχεται σε διαβούλευση το Σαββατοκύριακο και κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή. Ας σημειωθεί ότι ουσιαστικά η συλλογή αποδείξεων είχε καταργηθεί από τις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μάλιστα, όποιος δεν είχε μαζέψει τις αποδείξεις, θα αντιμετώπιζε και φορο-πρόστιμο 22% επί του ποσού που δεν μάζεψε.
Επιπλέον το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει:
- Όσοι εισπράττουν εισόδημα από μερίσματα να μπορούν να υποβάλουν δήλωση Φορολογική Εσόδων έως τις 30/6/2016
- Στις χρηματικές δωρεές έως 5.000 ευρώ που έλαβαν χώρα από την έναρξη των capital controls έως το τέλος Δεκεμβρίου 2015 δεν επιβάλλεται φόρος δωρεάς, εφόσον έγιναν από γονείς σε τέκνα ή από παππούδες και γιαγιάδες σε εγγόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και τα λεφτά θα γυρίσουν πίσω στους δικαιούχους.
- Μεταφορά ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ
- Σύνδεση ταμειακών μηχανών με το σύστημα ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών.