Μέτρα ελάφρυνσης της μικροϊδιοκτησίας

on .

POLYKATOIKIES 1
• Προτάσεις που αφορούν την μικροιδιοκτησία και ειδικότερα στα ανείσπρακτα ενοίκια και την επιβολή ΕΝΦΙΑ, κατέθεσε με υπόμνημά της προς τον Υπουργό Οικονομικών η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνει, ότι μόλις ένας στους δέκα ενοικιαστές ακινήτων είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα ο ιδιοκτήτης να βρίσκεται στη δυσχερή θέση να δηλώνει ανύπαρκτα (μη εισπραχθέντα ενοίκια) εισοδήματα και να φορολογείται με σημαντικά ποσά. Στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να απαλλάσσονται εφόσον προσκομίζουν αποδεικτικά στοιχεία. Η Ένωση προτείνει το Κράτος να επιβραβεύει τους ιδιοκτήτες που κάνουν δωρεά στο Κράτος τα ανείσπρακτα ενοίκια, ώστε να αποτελεί αυτό κίνητρο σε όσο πιο πολλούς ιδιοκτήτες για να κάνουν το ίδιο.
Για τον ΕΝΦΙΑ, η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων ζητά να αναπροσαρμοστούν άμεσα οι αντικειμενικές αξίες, να ελαφρύνει ο φόρος και η Πολιτεία να βρει τα ισοδύναμα, όχι από τα συνήθη «υποζύγια», αλλά από τις πηγές που πρέπει και έχει δεσμευτεί (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, ορυκτός πλούτος, επενδύσεις κλπ.).
Τέλος σημειώνει ότι οι «Αντικειμενικές αξίες» έπαψαν να είναι αντικειμενικές από ετών, αφού ισχύουν σήμερα εντελώς διαφορετικές συνθήκες αγοράς.
«Στις τωρινές συνθήκες διενεργείται μια πραγματική δήμευση των απροσόδων ακινήτων, γεγονός που ασκείται σε βάρος συνταξιούχων και μικρομισθωτών, με την παρούσα κλίματα φοροκαταιγίδας, που δεν πρόκειται να αφήσει τίποτε όρθιο στο πέρασμά της. Η αγορά έχει στεγνώσει και η ανεργία παραμένει στα ύψη», τονίζει ακόμη η Ένωση.