Έρχονται τα πάνω - κάτω στις αντικειμενικές αξίες

on .

KOMPIOYTERAKI

• Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αναπροσαρμόσει αναδρομικά – προς τα κάτω - τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με απόφαση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία τινάζει στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ, που έχει υπολογιστεί με τις προηγούμενες τιμές, αλλά και άλλους φόρους και αμοιβές που εξαρτώνται από τις αντικειμενικές αξίες.
Επίσης μπλοκάρονται οι πλειστηριασμοί, καθώς θα πρέπει να υπολογιστεί νέα τιμή εκκίνησης, ενώ επηρεάζονται και οι αγοραπωλησίες στις περιπτώσεις που τιμές και αμοιβές θα πρέπει να υπολογιστούν με τα νέα δεδομένα.

Με αναδρομική ισχύ
Σύμφωνα λοιπόν με την απόφαση η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών που αποτελούν τη βάση για τους περισσότερους φόρους έπρεπε να έχει γίνει ως την 21η Μαϊου 2015, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει χρήματα που πλήρωσε για τους φόρους που βαρύνουν ένα ακίνητο. Παράλληλα το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα της Κυβέρνησης η νέα απόφαση για τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να εκδοθεί έως το τέλος του 2016.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σημειώνει στην επίμαχη απόφασή της ότι, με το σύστημα προσδιορισμού αξιών των ακινήτων, πρέπει διασφαλίζεται η νόμιμη αξίωση των πολιτών «να καταβάλλουν φόρο, ο οποίος να αντιστοιχεί σε πραγματική και όχι πλασματική τους  περιουσία», όπως προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 78).
Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές αξίες της αγοράς αποτυπώνεται και στις υποχρεώσεις που περιλαμβάνονται στα Μνημόνια, από το 2012.
Το κράτος, αναφέρουν οι δικαστές, «συνέχισε να εισπράττει τις υφιστάμενες κατά το χρόνο ισχύος των αντικειμενικών αξιών έτους 2007 φορολογικές επιβαρύνσεις επί της ακίνητης περιουσίας αλλά και να επιβάλλει νέες χωρίς να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες» και να δηλώνει αντικειμενική αδυναμία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.

Προσέφυγαν 13 ιδιοκτήτες…
Στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχαν προσφύγει 13 φορολογούμενοι πολίτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οι 13 ζητούσαν από τους συμβούλους Επικρατείας να ακυρωθεί η άρνηση της Κυβέρνησης να εκδώσει -ανά διετία, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο 1249/1982- απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι φορολογούμενοι  τον Νοέμβριο του 2013 είχαν υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει απόφαση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών.  Όμως, το αίτημα των 13 δεν απαντήθηκε ποτέ και έτσι οι φορολογούμενοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα, αφού αυτός υπολογιζόταν με αξίες του 2007 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Ζητά μείωση 25%
Στο μεταξύ, την κατηγορηματική της αντίθεση στο ενδεχόμενο αύξησης των αντικειμενικών αξιών στην Ήπειρο, εξέφρασε η Περιφέρεια Ηπείρου στη Επιτροπή του Άρθρου 41 του Ν. 1249/82 που συνεδρίασε και χθες στην Πάτρα.
Η Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Βασίλη Γοργόλη, ο οποίος στην τοποθέτησή του, μεταφέροντας και τις θέσεις Δήμων της Ηπείρου, τόνισε ότι με δεδομένη την οικονομική κρίση και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων, είναι απαραίτητη και απόλυτα δικαιολογημένη η  γενική και ουσιαστική  μείωση των αντικειμενικών αξιών κατοικιών και καταστημάτων, που θα πρέπει να ανέλθει  τουλάχιστον  στο 25%.

Αντίθετοι οι παράγοντες του ΥΠ.ΟΙ.
Αντίθετη ήταν η εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι πρότειναν αυξήσεις 10% για τις κατοικίες με αντικειμενικές αξίες με τιμές έως  600 ευρώ ανά τ.μ., καμία αλλαγή για όσα ακίνητα έχουν αντικειμενικές αξίες 600 ευρώ ανά τ.μ.,  μείωση 5% για τιμές από 601- 1050 ευρώ ανά τ.μ., μείωση 10% για τιμές από 1051 και άνω ευρώ ανά τ.μ.  και μείωση  20% για ισόγειες κατασκευές και καταστήματα.
Η πρόταση των Υπηρεσιακών παραγόντων, έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής, μειοψηφούντος του κ. Γοργόλη.
Επισημαίνεται ότι μετά από εισήγηση και του Περιφερειακού Συμβούλου Ηπείρου, η Επιτροπή  με έγγραφό της θα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών να συστήσει εκ νέου την Επιτροπή προκειμένου να καθορίσει τιμές ανά Δήμο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι διαφορετικές συνθήκες, οι ανακολουθίες και οι αδικίες που διαπιστώνονται σε όμορα διαμερίσματα.