Προϋπολογισμός χαμηλών προσδοκιών στο Δήμο Ιωαννιτών

on .

EYRO PENHNTARIKA

• Με έναν προϋπολογισμό μικρότερο  κατά 10,4 εκ. ευρώ σε σχέση με την  χρονιά που διανύουμε (112,6 εκ. ευρώ έναντι 123 φέτος) και σαφώς χαμηλών προσδοκιών θα πορευτεί για το νέο έτος ο Δήμος Ιωαννιτών.
Η ψήφισή του έγινε προχθές βράδυ κατά πλειοψηφία, με τη Δημοτική Αρχή, να παραδέχεται ότι είναι προσαρμοσμένος στα σημερινά οικονομικά δεδομένα, αλλά και ταυτόχρονα να επιχειρεί να εμφανίσει ως επιτυχία της, επιμέρους στοιχεία και προβλέψεις του, κάνοντας μάλιστα λόγο για το «νοικοκύρεμα» που επιφέρει στο Δήμο. «Οι αριθμοί ευημερούν και οι συμπολίτες δυστυχούν», ήταν η απάντηση του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος Αντιπολίτευσης Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία Νίκου Γκόντα, ενώ κριτική ασκήθηκε και από τις άλλες παρατάξεις.
Από τις δικαιολογίες που χρησιμοποίησε η Δημοτική Αρχή για να στηρίξει το «οικοδόμημα» του νέου προϋπολογισμού, δεν έλειψε και η συνήθης παρελθοντολογία, με επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, καθώς υποστηρίχθηκε για μια ακόμη φορά, ότι μεγάλη επιβάρυνση προκύπτει από τις «αμαρτίες» του παρελθόντος!

Απάντηση με στοιχεία
Οι αιχμές αυτές δεν έμειναν αναπάντητες από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Δημοτικής Αρχής Ν. Γκόντα, με τον Δημοτικό Σύμβουλο και εισηγητή της Ανεξ. Δημοτ. Πρωτοπορίας Βασίλη Κοσμά, να καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ότι εσκεμμένως αποσιωπά που πήγαν τα χρήματα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών.
Συγκεκριμένα όπως εξήγησε έγιναν: Πληρωμή δανείων Δημαρχιών Γκλίναβου- Φίλιου, Απαλλοτριώσεις παλαιού σχεδίου πόλης, απαλλοτριώσεις πράξεις εφαρμογής Λασπότοπου- Κιάφας, Βρυσούλας, Νέας Ζωής, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Καρδαμιτσίων (αρχικό Στάδιο), Αμπελοκήπων – Λεμονιάς (υπόλοιπα). Επίσης πληρώθηκαν ρυμοτομίες για διανοίξεις δρόμων, ενώ «υπενθύμισε» ότι την τριετία 2012-2014 ο Δήμος εισέπραξε από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου 11 εκ. ευρώ για αποπληρωμή παλαιών και τρεχουσών οφειλών και 1,8 εκ. ευρώ από τα παρακρατηθέντα και μη καταβληθέντα χρήματα.

Διαφορετικές εκτιμήσεις
Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Θωμάς Γιωτίτσας, από την πλευρά του υποστήριξε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών, «είναι ένας από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που στέκεται ακόμη όρθιος, που αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του έγκαιρα και που συντάσσει έναν προϋπολογισμό για το 2016, ρεαλιστικό και προσαρμοσμένα στα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας».
«Ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο 5ος που φέρνει προς συζήτηση και ψήφιση η Δημοτική Αρχή που θα έχει την τύχη των προηγούμενων τεσσάρων επί θητείας σας και που δεν πρόκειται να υλοποιηθεί. Κι αυτός μένει στα πλαίσια των οραμάτων της Δημοτικής Αρχής, η οποία υστερεί παντελώς σε έργα», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Γκόντας.
«Για ρεαλιστικό  και αξιόπιστο προϋπολογισμό» έκανε λόγο και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας, που επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης στην οποία καταλόγισε προχειρότητα και λαϊκισμό, προσθέτοντας πως η Δημοτική Αρχή «βαδίζει με σχέδιο και συνεργασίες».
«Αφήστε κατά μέρος τις μίζερες αναφορές του παρελθόντος», τόνισε ο εκ των εισηγητών της Ανεξ. Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Μακόπουλος, επισημαίνοντας ότι είναι πολλές οι απώλειες πόρων του Δήμου από έσοδα, κάτι που εκτοξεύει τα ανείσπρακτα μέχρι και στο 50% κάτι που καθιστά και αυτόν τον προϋπολογισμό «φρούδο και μη υλοποιήσιμο».
«Η Δημοτική Αρχή αρέσκεται σε κορώνες» ήταν το σχόλιο του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Εμμανουηλίδη, ενώ ο Γιώργος Λισγάρας ανέφερε ότι ο Δήμος στην καταγραφή βάσει κτηματολογίου έχει μεγάλες απώλειες από καταπατήσεις.
Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΡΑΣΥ Στέφανος Σκοπούλης, ανέφερε ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι κατ’ επίφαση μια δημοκρατική διαδικασία, και τούτο γιατί οι αυστηρές περιοριστικές κεντρικές κατευθύνσεις κυβέρνησης και Ε.Ε., το ασφυκτικό Καλλικρατικό θεσμικό πλαίσιο και η υποτακτική διαχειριστική πολιτική αντίληψη και στάση της Δημοτικής Αρχής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο προσαρμογής του προϋπολογισμού «στη σύγχρονη κοινωνική βαρβαρότητα που βιώνουμε».

Η Αριστερή Παρέμβαση
Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Αριστερή Παρέμβαση», σημειώνει ότι «για μια ακόμη φορά το βάρος της φορολογίας, πέφτει στα πληττόμενα στρώματα της κοινωνίας. Παράλληλα ιδιαιτέρως χαμηλά θα είναι τα έσοδα από τη φορολογία των μεγάλων επιχειρηματικών μονάδων της περιοχής μας».