Ασφαλής, ενισχυμένη και αισιόδοξη η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου!

on .

ZONIDHS TSOYKANELHS

• Ανακεφαλαιοποιημένη, θωρακισμένη απέναντι στην κρίση, με ισχυρή ρευστότητα και με έναν δυνατό εταίρο δίπλα της, η Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου μπορεί πλέον να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον και να σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της.
Βασικός στόχος παραμένει φυσικά η στήριξη των επιχειρήσεων της Ηπείρου, όπως διαβεβαίωσαν χθες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Ζωνίδης και ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Τσουκανέλης (φωτό). Κάτι που
είναι ξανά εφικτό για την Τράπεζα η οποία υπερκάλυψε κατά 170% τον στόχο των ελάχιστα απαιτούμενων κεφαλαίων.
Εξάλλου, η Συνεταιριστική Ηπείρου θα είναι σε θέση σύντομα, πάντα σε συνεννόηση με τον νέο στρατηγικό της εταίρο, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης - Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ), να χαράξει τη στρατηγική της η οποία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη.

Υπερκάλυψη στόχων
Το ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ χρειαζόταν η Συνεταιριστική Τράπεζα προκειμένου να αποκαταστήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας με βάση το βασικό αλλά και το δυσμενές σενάριο το οποίο προέκυψε μετά την εφαρμογή μέσα στο 2015 των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς και τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από διεθνείς οίκους κατ’ εντολή της εποπτικής αρχής.
Τελικά μέσω της διαδικασίας αύξησης του κεφαλαίου της συγκεντρώθηκαν 12.128.155 ευρώ, εκ των οποίων τα 6.117.155 εκατ. επενδύθηκαν σε συνεταιριστικές μερίδες και τα 6.021.000 σε ομόλογο. Στην αύξηση αυτή συμμετείχαν περισσότερα από 5.500 φυσικά και νομικά πρόσωπα, εκ των οποίων οι 1.250 είναι νέοι συνέταιροι! Με άλλα λόγια διευρύνθηκε σημαντικά η συνεταιριστική «βάση» της Τράπεζας.

Ικανοποιημένη η Διοίκηση
«Είναι προφανές ότι η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Ηπείρου είναι η πλέον επιτυχημένη από το σύνολο των συστημικών και συνεταιριστικών τραπεζών, αφού υπάρχει υπερκάλυψη κατά 170% των ελάχιστα απαιτούμενων κεφαλαίων και η Τράπεζα διαθέτει πλέον ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια, η οποία με την ενσωμάτωση και των αποτελεσμάτων του 2015 αναμένεται να υπερβεί το 12%», υπογράμμισε χθες στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κων/νος Ζωνίδης.
Παράλληλα, σημείωσε πως η επιτυχία αυτή συντελέστηκε με τη σημαντικότατη βοήθεια του ΤΕΑ ΕΑΠΑΕ το οποίο συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίηση με 7 εκατ. ευρώ και αναγορεύτηκε σε στρατηγικό εταίρο της Συνεταιριστικής Ηπείρου. Ο κ. Ζωνίδης κατέληξε ευχαριστώντας όσους συνέβαλαν στην αύξηση του κεφαλαίου της Συνεταιριστικής, ενώ κάλεσε τους Ηπειρώτες «να συνεχίσουν να στηρίζουν τη δική τους Τράπεζα».

Ο Γενικός Διευθυντής
Η Συνεταιριστική Ηπείρου έχοντας ξεπεράσει τη δυσκολότερη ίσως χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και διαθέτοντας έναν ισχυρότατο από πλευράς κεφαλαίων σύμμαχο, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία το μέλλον, με όπλα την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και τη ρευστότητα η οποία αποκαθίσταται με ταχείς ρυθμούς, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Βασίλης Τσουκανέλης.
Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε ότι δεν υπάρχει άμεση προοπτική συνένωσης με άλλη Τράπεζα. Εξάλλου, η Συνεταιριστική Πελοποννήσου με την οποία επρόκειτο να γίνει συγχώνευση τελεί υπό εκκαθάριση καθώς δεν κατόρθωσε να ανακεφαλαιοποιηθεί και απορροφήθηκε από την Εθνική Τράπεζα!

Φιλόδοξα σχέδια
Σήμερα, με την κατάργηση ορισμένων από τις Συνεταιριστικές Τράπεζες, ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας μας έχει μείνει «κενό», αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για επέκταση δραστηριότητας από πλευράς της Συν/κής Ηπείρου. Απώτερος στόχος της Διοίκησης είναι, όπως είπε ο Πρόεδρός της, η επέκταση σε περιοχές όπως τα Ιόνια Νησιά, η Αιτωλοακαρνανία και η Πελοπόννησος, ώστε κάποια στιγμή να γίνει «Τράπεζα Δυτικής Ελλάδος»! Ωστόσο, το μεγαλόπνοο αυτό σχέδιο θα εξεταστεί από κοινού με τον νέο στρατηγικό επενδυτή.