Απαιτείται ολοκληρωμένο και βιώσιμο εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

on .

FODSA DHMARXOI 19 1 16

• «Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου εθνικού σχεδίου διαχείρισης αστικών αποβλήτων, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και συγκεκριμενοποίησης των κανονιστικών διαδικασιών για εφικτή υλοποίηση του νέου εθνικού σχεδίου». Αυτό τόνισε χθες στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, ερωτηθείς με αφορμή συνέδριο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη  και είχε θέμα «Μοντέλα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων και ο ρόλος των Ο.Τ.Α. – Εκτίμηση Χωρικών, Πληθυσμιακών και Οικονομικών Παραμέτρων».
Παράλληλα επεσήμανε την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων ανακύκλωσης και διαχείρισης, προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και όχι γενικόλογες συνταγές, αγνοώντας τις γεωγραφικές και οικονομικές παραμέτρους κάθε περιοχής.
Στο συνέδριο εκτός από τον Πρόεδρο Σπ. Κωνσταντόπουλο συμμετείχαν εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Ιωαννίνων, Χρήστος Ντακαλέτσης (Δήμαρχος Δωδώνης) Κωνσταντίνος Τζαφέας (Δήμαρχος Μετσόβου), Μιχαήλ Πλιάκος (Δήμαρχος Ζίτσας), Ανδρέας Παπασπύρου (Δήμαρχος Κόνιτσας).
Επίσης έλαβαν μέρος στο συνέδριο και οι Ιωάννης Λώλος (Δήμαρχος Ηγουμενίτσας) και Αντώνης Νάστας (Δήμαρχος Πάργας).

Οι βασικοί στόχοι
Βασικοί στόχοι του συνεδρίου Στερεών αποβλήτων ήταν, μεταξύ άλλων:
- Η μείωση υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.
- Η δημιουργία ολοκληρωμένων και επιτυχημένων συστημάτων ανακύκλωσης.
- Ο ρόλος των ΟΤΑ στην ορθολογική Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων.
- Οι νέες Τεχνολογίες για τη βέλτιστη διαχείριση στερεών αποβλήτων στη συλλογή, μεταφορά και ανακύκλωση (μείωση κόστους και όγκου απορριμμάτων).
- Η προώθηση οικονομικών μέσων για την αποθάρρυνση της υγειονομικής ταφής.
- Οι Γεωγραφικές, δημογραφικές και οικονομικές παράμετροι και η επίδρασή τους στα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων και γενικά προτάσεις, λύσεις και προβληματισμοί (όπως για την καθυστέρηση του ΕΣΔΑ, τον κίνδυνο επιβολής προστίμων), για την ορθολογική διαχείριση των αστικών αποβλήτων.