Και τις ευρωπαϊκές αγορές κατακτά το γιαούρτι «Δωδώνη»

on .

GIAOYRTIA DODONH

• Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία των εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού στην ευρωπαϊκή αγορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά την γενικότερη κρίση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας.
Μάλιστα η Ελλάδα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προμηθευτή της Μεγάλης Βρετανίας σε γιαούρτι μετά τη Γαλλία και τη Γερμανία, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες μεγαλύτερης εισχώρησης του ελληνικού ποιοτικού αυτού προϊόντος στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε καλό δρόμο η «Δωδώνη»
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» εκτός από την παγκοσμίως γνωστή «φέτα» που δύσκολα μπορεί να την ανταγωνιστεί κανείς, αθόρυβα προωθεί και το γιαούρτι στις ξένες αγορές. Μέχρι στιγμής εξάγει σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Βέλγιο, Φιλανδία, ενώ σταδιακά επεκτείνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με «όπλο» της την ανεπανάληπτη ποιότητα του εν λόγω προϊόντος.  
Το ότι καταγράφεται μια διαρκής άνοδος των εξαγωγών του ελληνικού γιαουρτιού στην Ευρώπη, δίνει το έναυσμα να επενδύσει ακόμη περισσότερο και η «Δωδώνη», καθιστώντας τα Ηπειρωτικά προϊόντα άκρως ανταγωνιστικά και με βασικό στόχο την αύξηση του μεριδίου της στις ξένες αγορές.

Σταθερή αύξηση
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, το 2014 οι εξαγωγές γιαουρτιού από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθαν σε αξία σε 25,3 εκατ. λίρες σημειώνοντας αύξηση κατά 34,47% έναντι του 2013.
Το ποσοστό συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών γιαουρτιού στο σύνολο των βρετανικών εισαγωγών του προϊόντος ανήλθε το 2014 στο 16,35% (από 8,82% του 2011), ενώ σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία για το 11μηνο 2015, αυτό ανέρχεται στο 20,69%. Ειδικότερα, για το 11μηνο 2015 οι ελληνικές εξαγωγές του συνόλου της κατηγορίας ανήλθαν σε 28,76 εκ. λίρες, αυξημένες κατά 24,35% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγουμένου έτους, κατατάσσοντας έτσι τη χώρα μας στη δεύτερη θέση μεταξύ των προμηθευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά τη Γαλλία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ενώ συνολικά την περίοδο 2011-2015 οι συνολικές εισαγωγές γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρούν -με εξαίρεση το 2014, όταν κατέγραψαν αύξηση 2,82% - οι ελληνικές εξαγωγές κινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου ανοδικά.

Το λευκό γιαούρτι
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών (90% κατά μέσο όρο της περιόδου 2011-2014) καλύπτει το λευκό γιαούρτι, κατηγορία στην οποία η χώρα μας κατέχει την πρώτη θέση στις βρετανικές εισαγωγές. Όμως, οι κατηγορίες των γιαουρτιών με την προσθήκη φρούτων ή καρπών  αυξάνουν το μερίδιο τους στις ελληνικές εξαγωγές από 5,37% το 2011 σε 13,01% το 2014 και 16,25% το 11μηνο 2015, με την αξία να εκτινάσσεται, από τις 721 χιλ. λίρες του 2011 στα 4 εκ. λίρες το 11μηνο του 2015.