Τυχόν άρση της Σένγκεν θα διαταράξει την οικονομία

on .

SENGEN

• Τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη άρση της ισχύος της συνθήκης Σένγκεν υπογραμμίζει η Κομισιόν, στις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι κάτι τέτοιο «θα μπορούσε εν δυνάμει να διαταράξει την οικονομική ανάπτυξη».
Η Επιτροπή υπογραμμίζει τους οικονομικούς κινδύνους, που συνδέονται με τη μαζική έλευση προσφύγων στο έδαφος της ΕΕ: «Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κοινή γνώμη τον αυξημένο αριθμό προσφύγων θα μπορούσε να έχει αρνητική επίδραση στην οικονομική εμπιστοσύνη, καθώς και να επιβραδύνει την κατανάλωση των νοικοκυριών».
Υπενθυμίζεται ότι ο χώρος Σένγκεν είναι μια ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας, στο εσωτερικό της οποίας οι έλεγχοι στα σύνορα έχουν καταργηθεί για τους ταξιδιώτες. Περιλαμβάνει 26 χώρες, οι 22 από τις οποίες ανήκουν στην Ε.Ε.. Αυτό το διάστημα έξι χώρες έχουν θέσει σε ισχύ προσωρινούς ελέγχους, οι πέντε (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία) με την ελπίδα να ελέγξουν καλύτερα τις ροές των μεταναστών και η Γαλλίας ως αντίδραση στην τρομοκρατική απειλή.

Ο Δημ. Αβραμόπουλος
«Η Συνθήκη Σένγκεν διαθέτει κανόνες που λειτουργούν προληπτικά σε καταστάσεις κρίσης και μπορούν να την προστατέψουν» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο ραδιόφωνο της Rai.
«Κάποιες χώρες μέλη υιοθέτησαν και πάλι ελέγχους στα σύνορά τους, κάτι που επιτρέπεται μόνον ως προσωρινή λύση, υπό πραγματικά εξαιρετικές συνθήκες» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας: «Η ταυτοποίηση, καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων, όσο και τα τεστ ασφάλειας είναι, πάντως, ιδιαίτερα σημαντικά».