Σε καθεστώς πτώχευσης 30 επιχειρήσεις στην Ήπειρο

on .

LOYKETO

• Τραγικές ώρες περνά το ελληνικό εμπόριο και γενικότερα η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, με τους ανθρώπους της αγοράς να έχουν χτυπήσει κώδωνα κινδύνου εδώ και πολύ καιρό, χωρίς όμως να εισακούονται από την Πολιτεία.
Αποτέλεσμα, για πολλούς πλέον η μόνη λύση να είναι το «λουκέτο», αφού είναι πρακτικά αδύνατον οι επαγγελματίες να παρατείνουν μια τελειωμένη κατάσταση και να επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο τόσο οικονομικά όσο και ψυχολογικά. Χθες σύσσωμοι οι μικρομεσαίοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ενάντια στα σκληρά – εξοντωτικά μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση και τα οποία τους έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.
Τα νούμερα που βλέπουν το φως την δημοσιότητας, αν και δεν αποτυπώνουν στο μέγεθός της την πραγματική κατάσταση, δείχνουν όμως την τάση που επικρατεί στην χώρα μας και η οποία κάθε άλλο παρά αισιόδοξη είναι.
Τα στοιχεία περί πτωχεύσεως επιχειρήσεων διαβιβάστηκαν στη Βουλή από 63 πρωτοδικεία της χώρας και από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο υπογραμμίζεται ότι με τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί να προκύψει ασφαλές συμπέρασμα, τόσο ως προς την πορεία των αιτήσεων, όσο και ως προς τον αριθμό αυτό καθαυτό.
Εξάλλου, είναι γνωστό ότι και πολλές άλλες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτο» χωρίς να ακολουθήσουν τις γραφειοκρατικές πτωχευτικές διαδικασίες.
Όσον αφορά την Ήπειρο, σύμφωνα με τα Πρωτοδικεία, στην Άρτα υπέβαλλαν αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα 19 επιχειρήσεις, στα Γιάννενα 8 και στην Πρέβεζα 3.
Σύμφωνα με στοιχεία για τα έτη 2012-2015, το σύνολο των εταιρειών που τέθηκαν σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας του άρθρου 99 είναι 1.940. Από αυτές οι 783 γύρισαν σε ενεργές, οι 513 διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ (διαγραφή και διακοπή ΔΟΥ), οι 54 παραμένουν σε καθεστώς συνδιαλλαγής, οι 51 τέθηκαν σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης, οι 534 τέθηκαν σε πτώχευση και 5 εταιρείες καταχωρίζονται σε κατάσταση «άλλο».
Προκειμένου πάντως να καταστεί σαφής ο τρόπος καταγραφής των στοιχείων αυτών από το σύνολο των πρωτοδικείων της χώρας, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή ομοιόμορφης καταγραφής τους και στη συνέχεια θα αποστείλει στη Βουλή, με νεότερο έγγραφό του, στατιστικά στοιχεία.
Τα δύο έγγραφα, ένα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και ένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης με στοιχεία από 63 Πρωτοδικεία, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί πόσες και ποιες είναι οι εταιρείες που αιτήθηκαν και υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα,