Αγρότες και επιστημονικοί φορείς εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους

on .

AGROTES TRAKTER MPLOKO

• Αμετακίνητοι οι αγρότες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, περιμένοντας την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να γίνει ο πολυπόθητος διάλογος, μεταξύ των δυο πλευρών, ώστε να βρεθεί η «χρυσή» τομή. Μέχρι τότε σε όλη την Ελλάδα τα μπλόκα καλά κρατούν, ενώ οι αγρότες αυξάνουν την πίεση όχι μόνο με αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, αλλά και των συνόρων προς τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ενώ προχωρούν και σε συμβολικές καταλήψεις Εφοριών, Τραπεζών και Δικαστηρίων.
Στην περιοχή μας, σύμφωνα με το epirusgate, οι αγρότες είναι μοιρασμένοι. Στην Άρτα και την Πρέβεζα όχι μόνο παραμένουν αμετακίνητοι στα μπλόκα τους αλλά καθημερινά προχωρούν και σε αποκλεισμούς δημοσίων υπηρεσιών, διαφορετικών κάθε φορά. Αντίθετα, σε Γιάννενα και Θεσπρωτία οι αγροτοκτηνοτρόφοι μετέχουν στις κινητοποιήσεις με ηπιότερους τρόπους και μορφές.

Και οι επιστήμονες
Ανυποχώρητοι και οι επιστημονικοί φορείς, οι οποίοι εμμένουν στη θέση τους για απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου και ζητούν την έναρξη διαλόγου υπό την προϋπόθεση ότι θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση αναλογιστική μελέτη. Χθες πάντως η συγκέντρωση που είχαν προγραμματίσει να κάνουν έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ακύρωσε την ομιλία του Υπουργού Εργασίας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «λόγω της κλιμακούμενης τεταμένης ατμόσφαιρας που επικρατεί και των διαφόρων κινητοποιήσεων, προχωρήσαμε στην αναβολή αυτού του συνεδρίου».

Αναλογιστική μελέτη
Αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου Νομικών και κατ’ επέκταση του ασφαλιστικού συστήματος έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο δικηγορικός κόσμος. Τα βασικά συμπεράσματά της είναι ότι με την εξίσωση εισφορών - παροχών μεταξύ «παλαιών» και «νέων» ασφαλισμένων σε συνδυασμό με καταβολή της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ από το κράτος, εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα για τα επόμενα 21 με 23 και έτη.
Αντίθετα, με το προτεινόμενο από το υπουργείο Εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο –λέει η μελέτη– εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Νομικών μόνο για 5 έως 7 έτη. Η παρουσίαση της αναλογιστικής μελέτης έγινε από τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή.