Νέα προγράμματα 800 εκ. ευρώ για χρηματοδότηση επιχειρήσεων

on .

PROGRAMMATA OAED KATARTISH

• Νέα προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 800 εκατ. ευρώ, προανήγγειλε ο Υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σημείωσε ότι εκδηλώνεται τεράστιο ενδιαφέρον για τις τέσσερις νέες δράσεις του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, στον πρώτο κύκλο οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε τουλάχιστον 6.500-10.500.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Ημερησία», το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν δράσεις που θα αφορούν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και δράσεις για την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων αυτοαπασχολουμένων.
Συγκεκριμένα είπε πως σύντομα θα δημοσιοποιηθούν δράσεις, συνολικού ποσού 150 εκατ. ευρώ, για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Θα προκηρυχθούν, επίσης, δράσεις για την ενίσχυση κοινωνικών και συνεταιριστικών σχημάτων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, συνολικού προϋπολογισμού 136 εκατ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Μεταφορών προετοιμάζονται, ακόμα, δράσεις ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Το «Εξοικονομώ»
Όσον αφορά το νέο «Εξοικονομώ», είπε ότι η δράση θα τρέξει μέσα στο 2016 και είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο, ώστε ο οδηγός του νέου προγράμματος για τις εντάξεις να εκδοθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους.  
«Με κεντρικό στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής εξοικονόμησης ενέργειας εξετάζουμε μια σειρά παραμέτρους στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος. Ενδεικτικά αναφέρω, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, το ποσοστό της επιχορήγησης, τον αριθμό και την κατηγορία (π.χ. α’ κατοικία, εξοχική) των σπιτιών που θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα κ.ά. Εκτός από την ενίσχυση των νοικοκυριών, σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό μας έχει επίσης η δημιουργία ενός ειδικού προγράμματος μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου για την ενεργειακή αναβάθμιση σε δημόσια και δημοτικά κτίρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.