Ποιες οι προτάσεις της Ν.Δ. για τα αγροτικά ζητήματα

on .

AGROTHS1

• Στους εκπροσώπους των αγροτών παρέδωσε η Νέα Δημοκρατία τις προτάσεις του κόμματος για τα αγροτικά ζητήματα.
Οι βασικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για τα αγροτικά ζητήματα προβλέπουν:
- Τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ στο πλαίσιο της πρότασής της για τρία Ασφαλιστικά Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών - αυτοαπασχολουμένων και αγροτών).
- Τη διατήρηση του συντελεστή φόρου εισοδήματος στο 13%.
- Το στενότερο ορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, εντός των ορίων που θέτει το κοινοτικό κεκτημένο.
- Tην επανεξέταση των συντελεστών  ΦΠΑ,  όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, στο πλαίσιο γενικότερης αναμόρφωσης του ΦΠΑ.
- Την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων και αποζημιώσεων μέσα από την απλούστευση διαδικασιών.
- Προτεραιότητα ακόμα είναι η ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες, μέσα από τη ριζική απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
- Την ενίσχυση των εσόδων του ΟΓΑ με την εφαρμογή των συμψηφισμών οφειλομένων εισφορών με τις κοινοτικές επιδοτήσεις, ώστε να αποτραπεί η υπέρμετρη αύξηση των εισφορών.
- Την απλούστευση των διαδικασιών, τη μείωση του απαιτούμενου χρόνου και τη μείωση του διοικητικού κόστους για την πρόσκληση αλλοδαπών εργατών γης και την καταβολή του εργόσημου που μειώνει το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών και επιφέρει έσοδα στο ασφαλιστικό σύστημα.
- Πλήρη διαχωρισμό μεταξύ συντάξεων και πρόνοιας.
- Τη θέσπιση προαιρετικής παρακράτησης των ασφαλιστικών εισφορών από την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων/επιδοτήσεων, ώστε να διευκολύνεται η ταμειακή ρευστότητα των αγροτών και να εξασφαλίζεται η είσπραξη των εισφορών από τον ΟΓΑ.
- Η ενεργοποίηση Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής για την εκπόνηση και υλοποίηση εθνικής στρατηγικής στον πρωτογενή τομέα, η οποία θα εδράζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στα αναπτυξιακά προγράμματα του  ΕΣΠΑ  και του αναπτυξιακού νόμου θεωρείται απαραίτητη.