Ψάχνουν «ζεστό» χρήμα για τα Δημόσια Ταμεία

on .

XRHMATA REYSTOTHTA FAKOS

• Τρόποι για να να μπει «ζεστό» χρήμα στα Δημόσια Ταμεία, σε μια περίοδο που η πλειοψηφία των Ελλήνων ψάχνει με τα… κυάλια τη ρευστότητα, αναζητούνται μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από τα 15,3 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών που διαχειρίζεται το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), από την έναρξη λειτουργίας του (2013) έως και το Δεκέμβριο του 2015, έχει εισπραχθεί περίπου μόνο το 1 δισ.
Ηλεκτρονικό «σαφάρι»
Για να αντιμετωπιστεί η εισφοροδιαφυγή το ΚΕΑΟ αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή από φέτος ηλεκτρονικό «σαφάρι», προκειμένου να εντοπίσει τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό θα γίνει με τη χρήση ειδικού λογισμικού - «ραντάρ», το οποίο αρχικά θα βάλει στο στόχαστρο τους «κατ' επάγγελμα» κακοπληρωτές.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», το ηλεκτρονικό «σαφάρι» θα έχει σκοπό την πάταξη της στρατηγικά οργανωμένης εισφοροδιαφυγής και την αύξηση της εισπραξιμότητας των Ταμείων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα point system, το οποίο έχει στόχο να δείξει πόσα από τα πλέον των 15 δισ. ευρώ των οφειλών μπορούν να εισπραχθούν.
Πέντε κριτήρια
Το ειδικό λογισμικό θα συνδυάζει πέντε κατηγορίες κριτηρίων:
- Το ύψος, την παλαιότητα και άλλα χαρακτηριστικά της οφειλής
- Τη νομική μορφή, τη δραστηριότητα, τη συνέπεια καταβολής τρεχουσών εισφορών, την καταβολή ποσών έναντι οφειλής και άλλα χαρακτηριστικά
- Την ηλικία και χαρακτηριστικά υπευθύνων
- Την ύπαρξη ενεργής ρύθμισης, το ποσοστό ρυθμίσεων που έχουν χαθεί και άλλα χαρακτηριστικά
- Παλαιότητα μέτρων και άλλα χαρακτηριστικά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης
 Στόχος είναι η διαδικασία των αναγκαστικών μέτρων να κινείται σε ένα 3μηνο από τη δημιουργία της οφειλής, ενώ σύμφωνα με το ΚΕΑΟ για το 2016 κατά προτεραιότητα θα αντιμετωπίζονται και τα «φρέσκα» χρέη από ενεργές επιχειρήσεις, καθώς εμφανίζουν υψηλή εισπραξιμότητα.
Σημειώνεται ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια που ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβρη έχουν ήδη αποδώσει περί τα 5,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την επαγγελματική ιδιότητα του οφειλέτη, ως μέσο πίεσης.
Τα στοιχεία
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του σχεδίου δράσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το 2016:
- Το 19,18% (ποσό 2.945.336. 122 €) του συνολικού χρέους ύψους 15.353.414.211 που βρίσκεται υπό την εποπτεία του ΚΕΑΟ, δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να οφείλουν για πρώτη φορά στην αρχή της κρίσης από το 2010 και μετά, ενώ το 80,82% (ποσό 12.408.078.089€) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 ή παλαιότερα. Συνοπτικά, το 49% των οφειλών που διαχειρίζεται το Κ.Ε.Α.Ο. είναι σχετικά πρόσφατες οφειλές (έχουν δημιουργηθεί μετά το 2009), ενώ το 51% είναι παλαιότερες οφειλές
- Από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέρχονται 113.027 οφειλέτες (περίπου το 23% των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) που οφείλουν άνω των 5.000 ευρώ. Από τον ΟΑΕΕ έχουν ενταχθεί οι οφειλέτες με οφειλές από 5.000 έως 15.000 ευρώ και από 40.000 ευρώ και άνω (περίπου το 25% των οφειλετών του ΟΑΕΕ). Από τον ΟΓΑ και το ΕΤΑΑ έχουν ενταχθεί αντίστοιχα 29.792 και 1.396 οφειλέτες.
- 104.596 οφειλέτες (περίπου 39% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας.
- Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλής αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες (1.028 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% των υπόλοιπων οφειλών)
Το ύψος της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων και των επιβαρύνσεων, που μεταβιβάζεται στο Κ.Ε.Α.Ο. να ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ και άνω. Ο οφειλέτης για να ενταχθεί δεν πρέπει να βρίσκεται σε καθεστώς πτώχευσης ή υπό καθεστώς εκκαθάρισης.