«Εργαλείο» ανάπτυξης το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζίτσας

on .

DHMARXEIO ZITSAS 11 3 16

• Ως «εργαλείο» ανάπτυξης και προγραμματισμού χαρακτήρισε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Ζίτσας, η Α’ φάση του οποίου εγκρίθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Λάμπρου.
Το λόγο πλέον έχουν οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του Δήμου για την υποβολή των προτάσεων και παρατηρήσεών τους, καθώς το Στρατηγικό Σχέδιο τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση, μια διαδικασία που καθιστά κοινωνούς τους πολίτες στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου τους. Αυτό τόνισε και ο Αντιδήμαρχος στην εισήγησή του λέγοντας ότι «ο δημόσιος διάλογος αποτελεί κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος αφού η τοπική κοινωνία καλείται να διατυπώσει τη γνώμη της για το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής και για τις προτεραιότητες που θα τεθούν».

Εξωστρεφής ανάπτυξη
«Όραμα του Δήμου Ζίτσας, είπε ο κ. Λάμπρου, είναι η αυτοτροφοδοτούμενη και εξωστρεφής ανάπτυξη, με ανταποδοτικές επεμβάσεις, εστιασμένες στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Με σεβασμό  πάντα στο περιβάλλον, την ιστορία, την τοπική μας ταυτότητα και τους πολίτες».
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα επιμερίζεται σε δύο φάσεις:
- Στη φάση Α’ που περιλαμβάνει το Στρατηγικό Σχεδιασμό  όπου γίνεται η αποτύπωση του εξωτερικού και εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου και
- Στη φάση Β’ που περιλαμβάνει τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, όπου εξειδικεύονται οι Άξονες, τα μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού Σχεδιασμού σε ομαδοποιημένα έργα και παρεμβάσεις.

Οι βασικοί άξονες
Να σημειωθεί ότι για την Εκπόνηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Ζίτσας  συγκροτήθηκε Διεπιστημονική Ομάδα Έργου, η οποία αποτελείται από αιρετούς, όργανα της Διοίκησης και υπαλλήλους του Δήμου τους οποίους ο κ. Λάμπρου δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει καθώς συνέβαλαν τα μέγιστα τόσο στην προετοιμασία και οργάνωση όσο και στην κατάρτιση και εξειδίκευση των βασικών αξόνων προτεραιότητας του Σχεδίου, που είναι οι ακόλουθοι:
- Άξονας 1: Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής
- Άξονας 2: Κοινωνική Πολιτική – Υγεία – Παιδεία – Πολιτισμός και Αθλητισμός
- Άξονας 3: Τοπική Οικονομία – Απασχόληση
- Άξονας 4: Βελτίωση της Διοικητικής & Οικονομικής Ικανότητας  του Δήμου