Οι Συνεταιρισμοί μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα...

on .

ARTA EPIMELHTHRIO 2 29 3 16

• Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Νέοι Συνεταιρισμοί: Προοπτικές και δυνατότητες για την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση στην Ήπειρο», που συνδιοργάνωσαν, τη Δευτέρα, το Επιμελητήριο Άρτας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας Φιλιππιάδας και η πρωτοβουλία πολιτών «ΑΡΤΙΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» με βασικό ομιλητή το μηχανολόγο μηχανικό και στέλεχος της Μ.Ο.Δ. (Διαχείριση Πόρων Ε.Κ.Τ.) κ. Νίκο Ντάσιο.
«Διαβατήριο» για ένα ισχυρό και βιώσιμο μέλλον του αγροτικού τομέα χαρακτήρισε το συνεργατισμό, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας,  στο χαιρετισμό του. Ο κ. Χρήστος Παπάζογλου αναφέρθηκε στα οφέλη του «συνεταιρίζεσθαι» και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ενισχύουν τον συνεργατισμό (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος).
Ο κ. Ντάσιος, αφού έκανε μια αναφορά στις αιτίες που οδήγησαν στην απαξίωση των συνεταιρισμών τις προηγούμενες δεκαετίες, ανέπτυξε τις νέες δυνατότητες, τη μεθοδολογία, τα χρηματοδοτικά εργαλεία και τις καλές πρακτικές συγκρότησης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών, καθώς και  τις Αναπτυξιακές Προοπτικές τους στην Ήπειρο.

Για να είναι βιώσιμος…
Όπως ανέφερε ο κ. Ντάσιος για να μπορέσει ένας συνεταιρισμός να είναι βιώσιμος  θα πρέπει να είναι αυτός που δίνει την κατεύθυνση στους παραγωγούς θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες λειτουργίας -έχοντας γεωπόνο, κτηνίατρο κλπ πρέπει να μπορεί σε κάθε καλλιεργητική περίοδο να είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήματα του τύπου:  τι παράγω, πως το παράγω, τι σύστημα ποιότητας ακολουθώ;-. Ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίζει για τον περιορισμό του κόστους παραγωγής. Ιδιαίτερη έμφαση, σύμφωνα με τον κ. Ντάσιο, πρέπει να δοθεί στα κίνητρα για να βελτιωθεί ένας παραγωγός στο πλαίσιο ενός συνεταιρισμού.

Χρηματοδότηση
Σύμφωνα με το Μέτρο 9 «Σύσταση Ομάδων Παραγωγών & Οργανώσεων Παραγωγών»,  οι νεοσυσταθείσες Ομάδες Παραγωγών και Οργανώσεις Παραγωγών θα επιδοτούνται 100%, με ποσά της τάξεως των 500.000€ σε ορίζοντα 5 ετίας. Βασική προϋπόθεση χρηματοδότησης θα είναι το επιχειρηματικό σχέδιο που θα κατατίθεται  στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας. Για υφιστάμενους συνεταιρισμούς (ομάδες και οργανώσεις παραγωγών) είναι «ανοικτή» έως 28/4, γραμμή χρηματοδότησης με 80% χρηματοδότηση με σκοπό την προώθηση προϊόντων σε ευρωπαϊκές αγορές. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και αφορούν σε δράσεις δημοσιότητας, συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, διαφήμιση, προώθηση σε σημεία πώλησης κλπ.