Απόφαση - ανάσα για την Πτηνοτροφία της Ηπείρου!

on .

KOTOPOYLA

Κυριολεκτικά, ανάσα ζωής δίνει στην Ηπειρώτικη Πτηνοτροφία, βασικό «μοχλό» της τοπικής οικονομίας, η χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία ο Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος», ο «Νιτσιάκος» και ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός Άρτας δικαιώνονται στη διετή σχεδόν δικαστική τους διαμάχη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Το Εφετείο… εκμηδένισε τα ογκώδη πρόστιμα που είχε επιβάλλει η Επιτροπή στις τρεις Ηπειρώτικες επιχειρήσεις και σε άλλες 10 απ’ όλη την Ελλάδα για συμμετοχή τους σε «καρτέλ» της αγοράς κοτόπουλου, με τον Πρόεδρο της «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου να εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός, προαναγγέλλοντας ωστόσο συνέχιση του δικαστικού αγώνα ως την πλήρη δικαίωση!
Το Εφετείο εκμηδένισε…
Πρόστιμο – «μαμούθ» της τάξης των 12.409.620 ευρώ είχε επιβάλλει το καλοκαίρι του 2014 η Επιτροπή Ανταγωνισμού στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων καθώς τον έκρινε συμμέτοχο σε «καρτέλ» μέσω του οποίου ελέγχονταν το 75% της αγοράς κοτόπουλου σε όλη την Ελλάδα. Ένα πρόστιμο που αποτελούσε μεγάλο χτύπημα για την επιχείρηση των 500 περίπου συνεταιριστών, την μεγαλύτερη στο είδος της, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών.
Με την χθεσινή απόφαση του Εφετείου Αθηνών το ποσό αυτό περικόπτεται κατά 87%, δηλαδή απομένει ως πρόστιμο για τον Συνεταιρισμό «Πίνδος» το 13% του αρχικού ποσού, λίγο παραπάνω από 1,6 εκατ. ευρώ!
Το ίδιο γερό «ψαλίδι» μπήκε από το δικαστήριο και στην Πτηνοτροφική Επιχείρηση «Νιτσιάκος Α.Β.Ε.Ε.» που από τα 8.562.021 ευρώ του αρχικού προστίμου έπεσε με την απόφαση του Εφετείου στα 1.1 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός Άρτας απ’ τα 5.222.863 ευρώ, καλείται πλέον να πληρώσει ποσό λίγο μικρότερο των 680.000 ευρώ!
Ο Πρόεδρος της «Πίνδος»
Εμφανώς ικανοποιημένος για την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Π.Λ.», «δικαιωθήκαμε όλες οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις. Το λέγαμε από την αρχή ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πως δεν υπάρχει κανενός είδους… καρτέλ στην αγορά κοτόπουλου. Αυτό τελικά αποδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Το σκεπτικό της απόφασης του Εφετείου στηρίχθηκε στα έμπρακτα στοιχεία που του είχαμε καταθέσει».
Ο κ. Δημητρίου υπογράμμισε πως η εντυπωσιακή αυτή περικοπή των προστίμων «δίνει μια μεγάλη ανάσα στον κλάδο της Πτηνοτροφίας σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους». Τόνισε δε, πως ο αγώνας συνεχίζεται και δεν απέκλεισε ακόμα και μία προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις να δικαιωθούν 100% στη διαμάχη με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα παραλάβουμε πρώτα καθαρογραμμένη την απόφαση του Εφετείου Αθηνών κι έπειτα θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας»!
Έχει πληρώσει…
Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πτηνοτροφικός Συν/σμός Ιωαννίνων από την στιγμή που του βεβαιώθηκε το υπέρογκο πρόστιμο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, εντάχθηκε στη ρύθμιση των 100 δόσεων και ήδη έχει καταβάλλει ποσό της τάξεως των 1,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν δεν υπάρξει άλλη ευνοϊκή για την επιχείρηση εξέλιξη, το εναπομείναν ποσό που καλείται να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο είναι πολύ μικρό και θα εξοφληθεί σύντομα! Φυσικά, αν το πρόστιμο απαλειφθεί τελικά στο σύνολό του, θα επιστραφεί στον Συνεταιρισμό το ποσό που έχει καταβάλλει.