Φορολογικό και γραφειοκρατία διώχνουν τις ελληνικές επιχειρήσεις

on .

GRAFEIOKRATIA 1

• Το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», μπορεί να περιγράψει παραστατικά το θολό οικονομικό τοπίο που επικρατεί σήμερα στην χώρα και κυρίως στις επιχειρήσεις, σε μια περίοδο που ακόμη όλα είναι ρευστά, περιμένοντας την πολυσυζητημένη αξιολόγηση του προγράμματος και την συμφωνία με τους δανειστές.
Και μπορεί ο Νομός Ιωαννίνων, κατά την Κυβέρνηση, να έχει λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, αφού δεν είναι απαραίτητα ούτε καν τα οκτάμηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας (σχετικό το σημερινό κύριο θέμα) ωστόσο τα στοιχεία για την προοπτική όσων υγιών επιχειρήσεων έχουν απομείνει στην χώρα μας, κρούουν το καμπανάκι προς την Κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Επιλέγουν την φυγή!
Το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο εξωτερικό, εξετάζει το 39% των επιχειρήσεων, ένα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Περισσότερες από 9.000 μικρές, μεσαίες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν αυτήν τη στιγμή τα «συν» και «πλην» της μεταφοράς τους σε χώρα του εξωτερικού. Αυτό υπογραμμίζεται στην έρευνα της Endeavor Greece (διεθνής MKO στήριξης της επιχειρηματικότητας) που δημοσιοποιήθηκε χθες και αφορά στην καταγραφή της τάσης των ελληνικών επιχειρήσεων για μεταφορά της έδρας ή μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

Οι βασικοί λόγοι…
Ως βασικοί λόγοι φυγής σημειώνονται η φορολογική αστάθεια (60%), η πρόσβαση σε κεφάλαια (55%), η υψηλή φορολογία (51%) και η γραφειοκρατία (42%). Λιγότερο σημαντικοί λόγοι είναι η δυσκολία στις συναλλαγές λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και η αρνητική εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αντίθετα, οι κυριότεροι λόγοι δραστηριοποίησης στην Ελλάδα είναι η παραδοσιακή παρουσία στη χώρα και η καλή γνώση της εγχώριας αγοράς (53%) καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης που παρουσιάζονται παρά την κρίση (51%). Σημαντικός παράγοντας είναι και το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό της χώρας (39%). Αξίζει να αναφερθεί ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν ανέφερε την κρατική στήριξη ως λόγο παραμονής στην Ελλάδα! Μάλιστα, το 80% των συμμετεχόντων δηλώνει ότι αν άρχιζε σήμερα την επιχειρηματική ή επαγγελματική του δραστηριότητα θα το έκανε στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα.

***
Απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν φαίνονται αισιόδοξοι για το μέλλον, καθώς σε ποσοστό 56% πιστεύουν ότι η κατάσταση στη χώρα θα βελτιωθεί σε περισσότερα από 5 χρόνια ενώ μόλις το 9% βλέπει βελτίωση στην επόμενη διετία.