Το γιαούρτι χάνει την Ελληνικότητά του!

on .

GIAOYRTIA

• Σε αναβρασμό βρίσκονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι από τη νέα ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση και με την οποία επιτρέπεται η χρήση γάλακτος σκόνης για την παραγωγή γιαουρτιού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας!
 Η ρύθμιση αυτή, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Agrenta το περασμένο Σάββατο και χθες δημοσίευσε περισσότερα στοιχεία το «ΕΘΝΟΣ», περιλαμβάνεται στο προσχέδιο αλλαγών του Κώδικα Τροφίμων και ποτών που στάλθηκε προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μεγαλύτερο κίνδυνο αφανισμού αντιμετωπίζει η αγελαδοτροφία, η οποία ήδη υφίσταται ισχυρές πιέσεις από το υψηλό κόστος παραγωγής και τις αθρόες εισαγωγές. Χθες σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν από κοινού στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκης Πεβερέτος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Γιώργος Κεφαλάς κι ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας Θανάσης Βασιλέκας κι αντιπρόεδρος του ΣΕΚ  περιέγραψαν με μελανά χρώματα το τοπίο, που επικρατεί στην ελληνική αγελαδοτροφία.

Ασφυκτιά η αγελαδοτροφία
«Με οικονομική ασφυξία απειλείται ο κλάδος της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας,  αλλά οι παραγωγοί επιμένουν πως θα υπάρξει τρόπος να φτάσει ελληνικό φρέσκο γάλα στην αγορά. Ζητούν να έρθει το ελληνικό σήμα για το γάλα, που έχει εξαιρετική ποιότητα και να ενημερώνεται ο καταναλωτής για την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων αλλά και να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση ο Κώδικας Τροφίμων και Ποτών, σε ό, τι αφορά το θέμα του γιαουρτιού», τόνισαν μεταξύ άλλων.
Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, λόγω της κρίσης, επιτείνεται εξαιτίας της κατάργησης των ποσοστώσεων στην ΕΕ, που  φέρνει ριζικές αναταράξεις στη γαλακτοπαραγωγή, καθώς ήδη  Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ζητούν επιτακτικά από τους παραγωγούς να μειώσουν ακόμη και κατά 30% την τιμή του γάλακτος. Απόρροια της κρίσης και των αλλαγών που συντελούνται είναι και η απόφαση της ΦΑΓΕ να διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα στον τομέα του γάλακτος μακράς διαρκείας.  
Η χρήση γάλακτος σε σκόνη, έρχεται να ακυρώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού γιαουρτιού του οποίου οι εξαγωγές αυξάνονται συνεχώς και την ονομασία του καραδοκούν να την «αρπάξουν» άλλες χώρες, με τελευταίο παράδειγμα την Τσεχία, για την οποία η Ελλάδα έχει εκφράσει την έντονη διαφωνία της.  

Καθησυχάζει το ΥΠΑΑΤ
Την προωθούμενη ρύθμιση επιβεβαίωσε χθες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο από τη μία έριξε την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο μνημόνιο του 2013, από την άλλη όμως υπεραμύνεται της ρύθμισης.
«Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά στο παρελθόν σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια και στην πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική σήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα», σημειώνει το Υπουργείο, το οποίο στην αμέσως επόμενη παράγραφο παραδέχεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί νομοθετικά το ζήτημα της αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος, για το οποίο- όπως διευκρινίζει- επιμένει στις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας. Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαβεβαιώνει ότι το παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.