Επανέρχεται το σχέδιο για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

on .

BIOMHXANIKH PERIOXH

• Ένα ζήτημα που είχε απασχολήσει  (και ως ένα βαθμό είχε διχάσει) την Ηπειρωτική κοινωνία, επανέρχεται  στο προσκήνιο: Πρόκειται για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), με νέα ονομασία (Ειδικές Φορολογικές Ζώνες), αλλά με το ίδιο σκοπό.   
Τη φορά αυτή, η πρόταση γίνεται  με τις «ευλογίες» της σημερινής Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στελέχη της οποίας όταν ήταν στην αντιπολίτευση  πρωτοστατούσαν στο ενδεχόμενο να δημιουργηθεί Ε.Ο.Ζ. σε παραμεθόρια περιοχή του ερημωμένου Πωγωνίου.  
 Η δημιουργία Ειδικής Φορολογικής Ζώνης, αποτελεί μια από τις επίσημες προτάσεις του  Φόρουμ Βιομηχανίας με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής μεταποίησης.
Παρουσιάστηκε δε  σε ειδική συνέντευξη Τύπου από την υφυπουργό Βιομηχανίας κα Θεοδώρα Τζάκρη με κατεύθυνση η δημιουργία Ειδικών Φορολογικών Ζωνών (ΕΦΖ) να γίνει σε οριοθετημένες περιοχές, όπου θα εφαρμόζεται ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο των προτάσεων, σκοπός των ΕΦΖ είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η ενίσχυση της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας. Η χωροθέτησή τους θα γίνει σε περιφέρειες με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους, ενώ προτείνεται στις ΕΦΖ να ισχύουν στο ακέραιο τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων χωρίς διαφοροποίηση.

Το ιστορικό
Η πρόταση για δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα τέθηκε για πρώτη φορά το 2011 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και η πρώτη περιοχή όπου σχεδιαζόταν να αποτελέσει ΕΟΖ ήταν η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενέκρινε το σχετικό αίτημα. Και τότε η κυβέρνηση έκανε λόγο για φορολογικά κίνητρα, απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς, προκειμένου να επιταχύνεται η απονομή δικαιοσύνης, ενώ απέκλειε τη θέσπιση διαφορετικής ασφαλιστικής και εργασιακής νομοθεσίας. Ακολούθησε το ενδιαφέρον του Δήμου Πωγωνίου και οι αντιδράσεις που συνδυαζόταν μάλιστα και με το ενδεχόμενο λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας παράτυπων μεταναστών στην Κακαβιά!
Το ζήτημα των ΕΟΖ προωθήθηκε στη συνέχεια και από τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Ωστόσο, το αίτημα της Ελλάδας περί δημιουργίας ΕΟΖ «πάγωσε» λόγω κυρίως των ισχυρών ενστάσεων που προέβαλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και κάποιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία.
Τελευταία φορά που από επίσημα κυβερνητικά χείλη υπήρξε αναφορά στις ΕΟΖ ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ο τότε πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 79ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανάφερε ότι η Ελλάδα διερευνά την δυνατότητα δημιουργίας ΕΟΖ προκειμένου να καταπολεμηθεί η επιχειρηματική μετανάστευση.
Απομένει τώρα να δούμε αν η τέταρτη φορά θα είναι και «τυχερή» και βεβαίως αν υπάρξει εκ νέου ενδιαφέρον από κάποιο Δήμο της Ηπείρου να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που τυχόν δοθεί, με πρώτο φυσικά το Δήμο Πωγωνίου που είχε κάνει και μια πρώτη προεργασία.