Πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

on .

AGRODIATROFH

• Προτάσεις για την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στον αγροδιατροφικό κλάδο, αναμένεται να κατατεθούν στην Επιστημονική διημερίδα που διοργανώνεται σήμερα και αύριο στα Γιάννενα, στο πλαίσιο συμμετοχής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στα Περιφερειακά και Εθνικά προγράμματα έξυπνης εξειδίκευσης.
Πρόκειται για έναν τομέα που αφορά άμεσα την Ήπειρο, της οποίας οι επιχειρήσεις πρέπει να αποκτήσουν έντονα εξαγωγικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να την οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη.  Αυτή άλλωστε είναι και μια βασική κατεύθυνση του νέου ΕΣΠΑ που ήδη «τρέχει»,   που έχει ως απώτερη επιδίωξη την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.  
Στόχος της διημερίδας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου,  είναι η ανάδειξη των δυνατοτήτων των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  να συμμετέχουν σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς στις εφαρμογές νέων ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων, στο σχεδιασμό και την παραγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στη διημερίδα θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι, ειδικοί και καθηγητές των Πανεπιστημίων και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων και θα οργανωθούν συζητήσεις με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων και την αναζήτηση κοινών προτάσεων συνεργασίας.
Στις ήδη γνωστές δραστηριότητες,  η διημερίδα και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επιχειρεί να αναδείξει και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν στην Ήπειρο  με την αξιοποίηση της καλλιέργειας φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, κλάδο για τον οποίο άλλωστε λειτουργεί Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών!
Η έναρξη της διημερίδας- που έχει τίτλο «Αγροδιατροφή: από αλυσίδα διαχείρισης σε αλυσίδα αξίας», θα πραγματοποιηθεί  σήμερα, ώρα 5.30 μ.μ.. Οι εργασίες  θα συνεχιστούν αύριο  με την πραγματοποίηση στρογγυλής τράπεζας  και συναντήσεων δικτύωσης (Brokerage event) μεταξύ ερευνητών και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων και επιχειρήσεων.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκειμένου να υπάρξει ανοικτός και εποικοδομητικός διάλογος για τη διερεύνηση συνεργασιών απευθύνει ανοικτή  πρόσκληση σε όλους τους παραγωγικούς φορείς, τις επιχειρήσεις και τους ερευνητές που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής, των τροφίμων και ποτών  να συμμετάσχουν ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή.  
Οι επιχειρήσεις και οι παραγωγικοί φορείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εργασίες της διημερίδας μπορούν να ενημερωθούν  αναλυτικά από τον  τον ιστότοπο της ΔΑΣΤΑ http://dasta.uoi.gr.