«Φρένο» στον Τουρισμό η αύξηση-φωτιά του εισιτηρίου στην αρχαία Δωδώνη!

on .

DODONH THEATRO

• Στα έξι ευρώ ανέρχεται πλέον η τιμή του εισιτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, μετά την αύξηση – φωτιά που επέβαλε από 1η Απριλίου το Υπουργείο Πολιτισμού, σε μια εποχή μάλιστα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πιο επώδυνη οικονομική κρίση.
Ο τριπλασιασμός της τιμής (ανέρχονταν  στα 2 ευρώ), αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον πολιτιστικό  κλάδο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την τουριστική κίνηση, ενώ  ας σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες που καταγράφονται σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας!

Προβληματισμένος ο Δήμαρχος
Τους προβληματισμούς του Δήμου Δωδώνης, μετά την μεγάλη αύξηση στο εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο και τις προτάσεις για αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μετέφερε ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, που έγγραφο που απέστειλε τόσο προς τον Υπουργό Πολιτισμού όσο και προς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων.
Ο Δήμος Δωδώνης εκτιμά ότι η αύξηση αυτή ενέχει τον κίνδυνο μείωσης επισκεπτών, κυρίως Ελλήνων, γεγονός που θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της περιοχής.
Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να αντιμετωπίσει οριζόντια το σύνολο των αρχαιολογικών χώρων, δείχνει την προχειρότητα κι επιπολαιότητα των αρμοδίων, οι οποίοι λειτούργησαν καθαρά με εισπρακτικά κριτήρια και χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Να γίνουν έργα…
Ο Δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, μετέφερε τους προβληματισμούς στους καθ' ύλην αρμόδιους, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει άμεσα  μέριμνα για την άμεση ανταποδοτικότητα των εσόδων. Τόνισε ότι ένα μέρος των χρημάτων θα έπρεπε να μένει στον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο, προκειμένου να καλυφθούν δικές του ανάγκες και παράλληλα να υπάρξουν πρωτοβουλίες αναβάθμισης, όπως η λειτουργία του κυλικείου, το οποίο μένει κλειστό για περισσότερο από πέντε χρόνια αλλά και λειτουργίας του πωλητηρίου, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να αγοράζουν κάποια εκθέματα ή αντικείμενα, καθώς καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο.
Ο Δήμος Δωδώνης θεωρεί επίσης ότι είναι επιβεβλημένη η λεωφορειακή σύνδεση του αρχαιολογικού χώρου με την πόλη των Ιωαννίνων και το Αρχαιολογικό Μουσείο, ειδικά μετά την καθιέρωση και του ενιαίου εισιτηρίου.

Αιχμές για το ΚΑΣ
Δυσάρεστη έκπληξη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Δωδώνης, προκαλεί η μεγάλη προθυμία που έδειξε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, να συνηγορήσει με τις αυξήσεις των εισιτηρίων προτείνοντας μάλιστα για ορισμένους ακόμη μεγαλύτερες... Το ίδιο το ΚΑΣ βέβαια, έχει μεγάλη ευθύνη για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν στην εξέλιξη των έργων αναστήλωσης και ανάδειξης της Αρχαίας Δωδώνης, ενώ εγείρει σοβαρές αντιρρήσεις για την περιορισμένη χρήση του αρχαίου θεάτρου.
«Οι αρχαιολογικοί χώροι αποτελούν την μεγαλύτερη κληρονομιά. Δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με φοροεισπρακτικά κριτήρια παρά να αποτελούν κυψέλες πολιτισμού και παιδείας. Και με την απόφαση αύξησης των εισιτηρίων κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει», καταλήγει η ανακοίνωση.