Υπερψηφίστηκε το Ασφαλιστικό επί της αρχής στις επιτροπές της Βουλής

on .

BOYLH KTIRIO

• Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου σύσσωμη η αντιπολίτευση. Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.

Σφοδρή κριτική
Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν, απευθυνόμενοι κυρίως στον Υπ. Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση των επιτροπών.
- Εκπροσωπώντας το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε ευθέως «να μας αφήσετε μόνους μας», τονίζοντας ότι η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ, αποδεικνύει ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι βιώσιμο για περισσότερα από σαράντα χρόνια.  Ο Γ. Στασινός επέμεινε και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, τονίζοντας ότι οδηγούν εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος περισσότερους από 4.000 μηχανικούς το χρόνο, με αυξητικές τάσεις.
- Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε ότι «επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα» ενώ εξήγησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%.
- Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης υποστήριξε ότι το «να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο».
- Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης εξήγησε ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής».
- Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «επιτυγχάνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης».
- Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία».
- Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων. Κόλλια, το νομοσχέδιο θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που πιστεύει η κυβέρνηση. Θα αυξήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, την αδήλωτη εργασία. Θα μειώσει κατά συνέπεια τα έσοδα. Και τα φορολογικά έσοδα και τα έσοδα των ταμείων.