ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Στις 140.000 ευρώ το όριο προστασίας α' κατοικίας…

on .

STEGASTIKA DANEIA

• Το γεγονός ότι για πορεία των πιο πολλών καυτών θεμάτων που συζητά η Κυβέρνηση με τους «θεσμούς», ο ελληνικός λαός ακόμη δεν έχει ενημερωθεί από επίσημα χείλη, εύλογα δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία για το τι τελικά θα ισχύσει στο τέλος, σε ζητήματα κυρίως που τον αφορούν άμεσα.
Ένα από αυτά είναι το τι «μέλλει γενέσθαι» με τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, Κυβέρνηση και «θεσμοί» πριν… τα σπάσουν φέρεται να ήρθαν σε συμφωνία για την διαχείρισή τους.
Έτσι, με μοναδικό κριτήριο το ύψος της αντικειμενικής αξίας που φαίνεται να «κλείδωσε» στις 140.000 ευρώ, θα προστατεύονται από την πώληση σε funds τα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.

Ενημέρωση από το Επιμελητήριο
Το θέμα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα απασχολήσει και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης αυτής, διοργανώνει μια εκδήλωση-ημερίδα με τίτλο «Οικονομία, Τράπεζες και Δεοντολογία»- Η περίπτωση των «κόκκινων δανείων», την Παρασκευή 5 Μαΐου, 8.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Du Lac».
Ειδικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν τους  λόγους, που οδηγηθήκαμε σε αυτό το φαινόμενο, ποιες θεραπευτικές μέθοδοι υπάρχουν, τι είναι τα «κόκκινα δάνεια», πως προσεγγίζουμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, πως καταλήγουμε σε λύση του ζητήματος, ενώ θα ακολουθήσει και ανοιχτή συζήτηση με παραδείγματα για τους συμμετέχοντες.
Το ζήτημα είναι σοβαρό και αφορά πολύ κόσμο, αφού όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, σήμερα δεσμεύονται άνω των δύο εκατομμυρίων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων με συνολικές οφειλές 107 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η συμφωνία
Όσον αφορά τη συμφωνία, στην οποία φέρεται να κατέληξαν οι δυο πλευρές προβλέπεται ότι η απαγόρευση μεταβίβασης σε funds θα ισχύσει μέχρι και τις 31.12.2017 και θα περιλαμβάνει εκτός από τα στεγαστικά δάνεια, και τα επιχειρηματικά δάνεια των εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία τους.
Για την αναστολή δεν προβλέπεται να υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις όπως εισοδηματικά κριτήρια και κλιμάκωση με βάση τον αριθμό των παιδιών. Αυτή είναι η μόνη «παραχώρηση», σύμφωνα με το emea.gr, που έκαναν οι θεσμοί στην κυβέρνηση, καθώς από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης προκύπτει ότι ο νόμος 4354/2015 θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται πλέον για όλα τα υπόλοιπα δάνεια.
Έτσι στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία ακινήτου μεγαλύτερη των 140.000 ευρώ, θα βγαίνουν ελεύθερα προς πώληση από τις τράπεζες, ενώ το ίδιο θα μπορεί να γίνεται και για τις υποκατηγορίες εκείνες που μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου στα τέλη του 2015, παρέμεναν "προστατευμένες" όπως τα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και έως 250 εργαζόμενους, και τα καταναλωτικά δάνεια ανεξαρτήτως ύψους.
Ήδη, είναι ελεύθερη η πώληση των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε εξοχικές και "δεύτερες" κατοικίες καθώς και σε επιχειρηματικά δάνεια μεγάλων εταιρειών με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Η απελευθέρωση της αγοράς θα ξεκινήσει πιθανότατα στις 15 Μαΐου με την εκπνοή της τελευταίας παράτασης που έχει δοθεί, εκτός αν η κυβέρνηση αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωσης της συνολικής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την πρώτη αξιολόγηση.

Για τα δάνεια δημ. υπαλλήλων!
Στο μεταξύ, αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση και αφορά την ρύθμιση 145.000 δανείων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, διαχωρίζοντας έτσι τους πολίτες σε κατηγορίες.
Όπως ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ανέθεσε στη Διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να ετοιμάσει αναλυτική εισήγηση που να περιλαμβάνει σχέδιο για τη ρύθμιση, εντός του 2016, των στεγαστικών και επισκευαστικών δανείων που έχει χορηγήσει σε 145.000 δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους! Με αφορμή την είδηση αυτή, εύστοχες ερωτήσεις κάνει ο Πολιτικός Μηχανικός-Οικονομολόγος Μανώλης Στειακάκης. Γράφει, μεταξύ άλλων:
• Γιατί ρυθμίζονται τα δάνεια αυτών που έχουν σίγουρη δουλειά και δεν ρυθμίζονται τα δάνεια των ιδιωτικών υπαλλήλων που οι μισοί είναι άνεργοι και οι άλλοι μισοί δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν απολυθεί;
•   Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποιος θα το χρηματοδοτήσει για τις ρυθμίσεις;
•  Γιατί η περίφημη (και δήθεν φιλελεύθερη Τρόϊκα) εγκρίνει ένα τέτοιο άδικο και σοσιαλιστικό μέτρο που δεν θα έπρεπε να επιτρέπει ούτε καν να το σκεφθεί η χρεωκοπημένη Ελληνική κυβέρνηση;
•  Γιατί σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν λέει τίποτα;
•  Γιατί τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν κάνουν κάποιο σχόλιο;