Προτάσεις Γεωπόνων για το πρόγραμμα Νέων Αγροτών

on .

AGROTHS XORAFI

• Προτάσεις και επισημάνσεις σχετικά με το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών της νέας προγραμματικής περιόδου, κάνει με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, την Περιφέρεια, τους βουλευτές κ.α. ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η επιστολή  συντάχθηκε με βάση την εκτενή συζήτηση και το διάλογο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 με τους γεωπόνους - μελετητές και επισημαίνονται σημεία τα οποία προβληματίζουν και χρίζουν διορθώσεων».
Μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμός ζητά να «ανοίξει άμεσα το σύστημα για τις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων», να διευκρινιστούν τα κριτήρια- προϋποθέσεις για την εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, το οποίο καθορίζει την πολύ βασική παράμετρο της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης.
«Είναι επιτακτική ανάγκη -συνεχίζει ο Σύνδεσμος- να εξειδικευτούν άμεσα από την Περιφέρεια Ηπείρου οι κλάδοι της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που είναι σε προτεραιότητα ώστε να είναι εφικτός ο επακριβής προσδιορισμός της βαθμολογίας των κριτηρίων 5.5 και 6.3, τα οποία αθροίζουν έως και 21 μονάδες βαθμολογίας από το ελάχιστο όριο των 45 μονάδων που απαιτείται για ένταξη στο πρόγραμμα».
Καταλήγοντας προσθέτει ότι ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα αποτελεί η ύπαρξη διαθέσιμου επιλέξιμου βοσκότοπου για τους νέους κτηνοτρόφους καθώς η εφαρμογή της τεχνικής λύσης φαίνεται ότι δεν έχει αφήσει το αναγκαίο απόθεμα επιλέξιμου βοσκοτόπου ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.