Σε δίκαιη λύση για τη φέτα ελπίζει ο Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης

on .

FETA BARELISIA

• Μακρύς και δύσκολος είναι ο «δρόμος» για την προστασία της φέτας στις διεθνείς αγορές.  
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου έθεσε εκ νέου χθες το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ενώ ζήτησε και τη στήριξη του Επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν. Δεσμεύσεις που να ικανοποιούν  το Ελληνικό αίτημα δεν αναλήφθηκαν,, αν και ο Υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης και εξέφρασε την πίστη του ότι σύντομα με τη βοήθεια της Κομισιόν θα καταλήξουμε σε θετική απόφαση.
Το ανησυχητικό είναι ότι παρά τις ενστάσεις και τις αντιδράσεις της Ελλάδος, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, με την οποία αμφισβητείται νομικά, αλλά και ηθικά η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα, όπως ανέφερε ο κ. Αποστόλου.
Στην περίπτωση που δεν αποτραπεί η υπογραφή της συμφωνίας, όπως προτείνεται και ζητείται κυρίως από Καναδά και Ν. Αφρική, το πλήγμα θα είναι τεράστιο για την Ελληνική κτηνοτροφία και ειδικότερα την Ηπειρωτική, της οποία η φέτα αποτελεί έμβλημα. Άλλωστε οι βραβεύσεις των γαλακτοβιομηχανιών που έχουν έδρα στην Ήπειρο, αλλά και η αυξανόμενη ζήτηση ηπειρωτικής φέτας στο εξωτερικό επιβεβαιώνει τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά της και τις προοπτικές ανάπτυξης της κτηνοτροφίας μας,.
Ο Υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Αποστόλου, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών, δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμά της για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η υπογραφή συμφωνίας της Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά, αν δεν διασφαλιστεί η προστασία της φέτας στις διεθνείς αγορές. «Οφείλουμε από κοινού- κατέληξε- να αντιμετωπίσουμε τον  αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται».
Σε δήλωσή του, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε  ότι εξήγησε ότι η φέτα είναι ένα προϊόν  με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική μας.
«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της «ΠΟΠ φέτα» στις διεθνείς αγορές», κατέληξε.