Ο αγρο - διατροφικός τομέας βασικός πυλώνας ανάπτυξης!

on .

AGROTHS1

• Τα κρίσιμα σημεία για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Νέων Αγροτών στην Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει σε χθεσινή επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Νομού Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων, ο Σύνδεσμος επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη να διασαφηνιστούν άμεσα όλοι οι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την ένταξη των υποψηφίων στο πρόγραμμα, να ενταχθούν στους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας οι κλάδοι της παραγωγής ζωοτροφών και των οπωροκηπευτικών και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της εξεύρεσης επιλέξιμων βοσκοτόπων για τους νέους κτηνοτρόφους.
Σημειώνεται ότι αρχικά η Περιφέρεια Ηπείρου είχε εντάξει εννέα τομείς προτεραιότητας (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, πτηνοτροφία, μελισσοκομία, αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά, καλλιέργεια ακτινιδίου, καλλιέργεια εσπεριδοειδών, καλλιέργεια οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπελιού για παραγωγή οίνων ΠΟΠ, και Χοιροτροφία) και πρόσφατα ενέταξε άλλους δύο, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες κηπευτικών και την ελαιοκομία.

Η επιστολή των Γεωπόνων
«Ο αγρο-διατροφικός τομέας είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να στηρίξει την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης», τονίζουν οι Γιαννιώτες γεωπόνοι στην επιστολή τους προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, ενώ ο Σύνδεσμός τους επισημαίνει και ορισμένα βασικά σημεία που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής, ζητώντας από τον Αλ. Καχριμάνη να συμβάλλει στην επιτυχία υλοποίησης του προγράμματος στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Πιο αναλυτικά, του ζητούν να συνδράμει ώστε να οριστικοποιηθεί άμεσα η αναμενόμενη ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος και να διευκρινιστούν όλοι οι όροι και προϋποθέσεις που απαιτούνται, όπως για παράδειγμα οι ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι του επενδυτικού σχεδίου καθώς και ο προσδιορισμός της ημερομηνίας πρώτης εγκατάστασης.
Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, «είναι αδιανόητο να καλούνται νέοι άνθρωποι να αποφασίσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου (που λήγει η υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ) για το επαγγελματικό τους μέλλον στον πρωτογενή τομέα χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα»!

Κι άλλες εντάξεις…
Παράλληλα, οι Γεωπόνοι τονίζουν πως για τον τόπο μας, την Ήπειρο, όπου παράγονται ποιοτικά προϊόντα θα είναι άδικο να «κοπούν τα φτερά» από νέους ανθρώπους επειδή οι καλλιέργειες που διαθέτουν δεν είναι ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητας από την Περιφέρεια Ηπείρου και επισημαίνουν πως είναι άμεση ανάγκη να ενταχθούν στους τομείς προτεραιότητας της Περιφέρειας δύο ακόμη κλάδοι, η Παραγωγή ζωοτροφών και τα υπόλοιπα Οπωροκηπευτικά (σήμερα είναι ενταγμένα τα κηπευτικά υπό κάλυψη - θερμοκήπια).

Επιλέξιμοι βοσκότοποι
Ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, τέλος, που θα απασχολήσει τους νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δε θα λάβουν δικαιώματα από μεταβίβαση, είναι η ύπαρξη διαθέσιμου επιλέξιμου βοσκότοπου εντός της χωρικής ενότητας της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως αναφέρει ο Συνδεσμος Γεωπόνων Ιωανννίνων, προσθέτοντας πως ο επιλέξιμος βοσκότοπος διανεμήθηκε την προηγούμενη χρονιά μέσω της λεγόμενης «τεχνικής λύσης» και υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο εάν έχει αφήσει το αναγκαίο απόθεμα επιλέξιμου βοσκοτόπου ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.
Την σχετική επιστολή του Συνδέσμου Γεωπόνων υπογράφουν ο  Πρόεδρός του Δρ. Χρήστος Ρούκος και ο Γεν. Γραμματέας Κωνσταντίνος Σταύρου.