Η «Πανηπειρωτική» άντεξε στην κρίση και τα capital controls!

on .

PANHPEIROTIKH EKTHESH 22 5 16

• Η οικονομική κρίση που όλο και βαθαίνει, τα capital controls που παραμένουν σε ισχύ και φυσικά ο… ανάποδος καιρός ήταν οι βασικοί αντίπαλοι της φετινής 18ης «Πανηπειρωτικής», η οποία ολοκληρώθηκε χθες στα Γιάννενα.
Παρόλα αυτά, η Έκθεση απέδειξε ότι είναι ένας θεσμός που αντέχει! Διεξήχθη και φέτος με επιτυχία, με τη συμμετοχή παραπάνω από 100 επιχειρήσεων, προσελκύοντας περίπου 40.000 επισκέπτες στο δεκαήμερο της λειτουργίας της.
Ήταν εξάλλου και οι παράλληλες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μεγάλου κοινού, όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο διοργανωτής της «Πανηπειρωτικής» Γιώργος Μπασέκης, κάνοντας ένα μικρό απολογισμό.

«Αντέχει στην κρίση…»
«Η ‘Πανηπειρωτική’ πήγε πολύ καλά και φέτος. Αν μάλιστα μας βοηθούσε λίγο ο καιρός, πιστεύω ότι θα ξεπερνούσαμε τους 50.000 επισκέπτες», υπογράμμισε ο Γιώργος Μπασέκης, προσθέτοντας πως «είναι μια έκθεση που έχει γίνει θεσμός εδώ και 18 χρόνια, με τη συμμετοχή πολύ καλών επιχειρήσεων, η οποία αντέχει και στην κρίση. Είναι μία δύναμη που βοηθάει τον επιχειρηματία να προωθήσει τη δουλειά του». Όπως είπε, οι επισκέπτες της φέτος ήταν απ’ όλη την Ήπειρο αλλά και από διάφορες άλλες περιοχές της χώρας.

Τα capital controls
Μεγαλύτερο πρόβλημα για τη φετινή «Πανηπειρωτική» ήταν τα capital controls. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διοργανωτής της, «με 420 ευρώ την εβδομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε ο επισκέπτης, ούτε ο επιχειρηματίας που είναι μέσα. Αν έχεις χρήματα στην τσέπη, μπορείς να κλείσεις συμφωνίες και να προχωρήσεις μπροστά».
Παρά τα προβλήματα πάντως, στην έκθεση συμμετείχαν φέτος επιχειρήσεις και φορείς από την Ήπειρο και όχι μόνο, με τον κ. Μπασέκη να αναφέρει ως παράδειγμα την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ιδιαίτερη μνεία δε έκανε τόσο στη συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου, όσο και σ’ αυτή της Μητρόπολης Ιωαννίνων, του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και των Δήμων Ζίτσας, Δωδώνης, Νικ. Σκουφά Άρτας κ.λ.π.. «Ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης καταβάλλει σημαντική προσπάθεια για να βοηθήσει τους τοπικούς επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα και για να αναδειχθούν τα προϊόντα της περιοχής», σημείωσε με έμφαση.

Κρίση και ευκαιρίες
Κληθείς ο Γ. Μπασέκης να στείλει ένα μήνυμα στους Ηπειρώτες επιχειρηματίες, ως άνθρωπος που γνωρίζει καλά τον χώρο, τους παρότρυνε να τολμούν μέσα στην κρίση, γιατί η κρίση δίνει ευκαιρίες και μέσα σ’ αυτήν μπορεί κανείς να βγάλει χρήματα. Εξάλλου, όπως είπε, το καταναλωτικό κοινό πάντα θα υπάρχει και ο Έλληνας δε σταματάει ποτέ να κάνει πράγματα!

Αιμοδοσία, συναυλία…
Ανάμεσα στις δράσεις που ξεχώρισαν στο πλαίσιο της φετινής «Πανηπειρωτικής» Έκθεσης ήταν η εθελοντική που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Απ’ τους πρώτους που πρόσφεραν αίμα και φέτος ήταν ο Μητροπολίτης Μάξιμος, δίνοντας έτσι ένα καλό παράδειγμα προσφοράς. Η Μητρόπολη είχε το δικό της περίπτερο στην «Πανηπειρωτική» μέσω του οποίου πρόβαλλε το έργο και τις δράσεις της.
Ξεχώρισε επίσης η μεγάλη συναυλία που έδωσε ο δημοφιλής Γιαννιώτης ερμηνευτής Δημήτρης Υφαντής την προηγούμενη εβδομάδα στο Πανηπειρωτικό Στάδιο την οποία παρακολούθησαν πάνω από 4.000 επισκέπτες!