Αναπτυξιακός Νόμος με οκτώ… πυλώνες

on .

ERGOSTASIO GYNAIKES

• Από «σαράντα κύματα» ως φαίνεται θα περάσει ο Αναπτυξιακός Νόμος που μεγάλη καθυστέρηση προωθεί προς επεξεργασία και ψήφιση η Κυβέρνηση.
 Ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ανακοίνωσε χθες από βήματος της Βουλής ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή το Νομοσχέδιο, ωστόσο διατυπώνονται ενστάσεις κατά πόσον αυτός θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός. Όπως επισημάνθηκε μάλιστα από βουλευτές της Αντιπολίτευσης, ο νέος νόμος «περιλαμβάνει» οκτώ καθεστώτα με κονδύλια ύψους 150 εκ. ευρώ έκαστο, για την ενεργοποίηση των οποίων απαιτούνται περίπου 40 επιπλέον υπουργικές αποφάσεις. «Με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν θα προλάβει στη θητεία τους να ενταχθεί ούτε ένα έργο», εκτίμησε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που ήταν ένας εκ των ομιλητών στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε κατατεθεί για την καθυστέρηση κατάθεσης του Νομοσχεδίου.
Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του, ανέφερε ότι ο νέος νόμος δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις.
«Με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, υποστήριξε,  το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ», για να προσθέσει,  «ότι τώρα πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό" με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας».
Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι μια ελληνική οικονομία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο -αλλά μέσα από καινοτομικές αλλαγές -τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (τουρισμός, ναυτιλία αγροτοδιατροφικό κ.ά.) και θα στρέψει το παραγωγικό της σύστημα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του "νεανικού μορφωμένου επιστημονικού δυναμικού της".
Απλοποίηση  διαδικασιών
Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να εξαλειφθούν διαρθρωτικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι επενδυτές (ευέλικτη δημόσια διοίκηση, ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης, φτηνότερο ενεργειακό κόστος).
«Ξεκινήσαμε και προχωράμε βήμα-βήμα για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών», είπε ο κ. Σταθάκης και απαρίθμησε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:
- Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, απλοποίηση ώστε θα αρκεί μία ημέρα για την ίδρυση επιχειρήσεων και τρεις μέρες για την αδειοδότησή τους. "Είμαστε στο τελικό στάδιο για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Ιούνιο. Η απλοποίηση της αδειοδότησης σε επιλεγμένους τομείς καλύπτει πλέον τον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες" ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης.
- Δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων
- Εφαρμογή μέτρων για προδικαστικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν την προσφυγή στα δικαστήρια με αφετηρία τον τομέα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο και τις τράπεζες.
 Σφοδρή κριτική
Η πολιτική της κυβέρνησης στον αναπτυξιακό τομέα, δέχθηκε τη σφοδρή κριτική της Αντιπολίτευσης και ειδικότερα των ερωτώντων βουλευτών, οι οποίοι υπενθύμισαν στον Υπουργό, τις παλινωδίες απέναντι σε  μεγάλες επενδύσεις, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τις καθυστερήσεις στο ΕΣΠΑ, ως επίσης και στην καθυστέρηση υποβολής προτάσεων στο πακέτο Γιούνκερ.