Ξεκίνησε η συζήτηση του νέου αναπτυξιακού νόμου

on .

EPENDYSEIS

• Ξεκίνησε χθες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία επί της αρχής του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στόχος του είναι η δίκαιη ανάπτυξη, που σημαίνει ότι πρέπει να  τηρούνται οι κοινωνικές μέριμνες και να κατανέμονται τα οφέλη της ανάπτυξης.
Ο νέος αναπτυξιακός θα παράσχει σε πρώτη φάση χρηματοδοτικά κίνητρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 15.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2022.
Τα εργαλεία στήριξης των επενδύσεων, όπως τα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο, είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, φορολογικά κίνητρα και σύγχρονα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο αναπτυξιακό ταμείο, που σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος κάνει τρεις μεγάλες καινοτομίες, είναι στοχευμένος στην παραγωγή, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Οι παλαιοί επενδυτικοί νόμοι
Αναφερόμενος στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, μίλησε για χαοτική κατάσταση με εικονικές δεσμεύσεις πόρων.
Όπως είπε, δημιουργήθηκε μία λίστα με τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν και, κυρίως, να αποπληρωθούν και ο νόμος προβλέπει ότι όσα επενδυτικά σχέδια έχουν ολοκληρωθεί στο μισό, μέχρι το τέλος του 2016, θα πρέπει να ολοκληρωθούν πλήρως, μέχρι το 2018 και, όσα δεν έχουν προχωρήσει, θα απενταχθούν. Όσα ολοκληρωθούν θα πληρωθούν σε βάθος επταετίας.