Η Γιαννιώτικη αργυροχρυσοχοΐα «ταξιδεύει» στη Μόσχα

on .

KAXRIMANHS MPEGKAS MAKSIMOS SOYEREF

• Με μια μεγάλη περιοδική Έκθεση που θα παρουσιαστεί στη Μόσχα από τις 15 Ιουλίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, τα Γιάννενα  θα γνωρίσουν στο ρωσικό λαό την ιστορία,  τον πολιτισμό και την παράδοσή τους, εκθέτοντας την τέχνη της αργυροχρυσοχοϊας και τους θησαυρούς της ορθοδοξίας που συνδέονται με αυτή.
Την Έκθεση οργανώνουν ο Δήμος Ιωαννιτών και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου, τη συνεργασία του ΚΕΠΑΒΙ, τη βοήθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και την εθελοντική συμμετοχή ιδρυμάτων και ιδιωτών που παραχώρησαν εκθέματα και συλλογές τους.  
Για την προσπάθεια αυτή μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο  προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ιωαννιτών, Νίκος Γκόλας.
«Είχαμε τη χαρά και την τιμή, το Υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει την πρόταση την οποία καταθέσαμε, εντάσσοντάς την σε ένα ποιοτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στη Ρωσία», όπως είπε ο Δήμαρχος, κ. Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι τα εκθέματα  προέρχονται από τη συλλογή του Δήμου Ιωαννιτών, του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. (Κέντρο παραδοσιακής Βιοτεχνίας), από τοπικά εργαστήρια Ασημουργίας - Χρυσοχοΐας, συλλογές Ιδρυμάτων, ιδιωτικές συλλογές συναφών επιχειρηματιών της πόλης και φυσικά από την Μητρόπολη Ιωαννίνων.
«Πολύ σημαντική για την προβολή της Γιαννιώτικης τέχνης, του πολιτιστικού και τουριστικού αγαθού του τόπου μας», χαρακτήρισε την Έκθεση ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος. «Ανταποκριθήκαμε αμέσως με χαρά στο κάλεσμα του Δήμου Ιωαννιτών και της Μητρόπολης, αναγνωρίζοντας την ποιότητα της κεντρικής ιδέας», όπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Εφορείας, κ. Κωνσταντίνος Σουέρεφ.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν τα Γιάννενα και την Ήπειρο με τη Ρωσία, προσθέτοντας  πως η Περιφέρεια Ηπείρου μαζί με τους Δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Ζαγορίου και Ζίτσας, ετοιμάζουν βιβλίο για τους Ηπειρώτες εμπόρους της Ρωσίας.