Απαιτείται ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

on .

AGORA KATASTHMATA PSONIA

• Σε μια περίοδο που κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται όλο και πιο συχνά στην δήθεν αλλαγή κλίματος στον τομέα της οικονομίας, επικαλούμενα το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, βλέποντας ήδη να φθάνει η ανάπτυξη (!), στοχευμένες παρατηρήσεις κάνει ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σε παρέμβαση του, με αφορμή μάλιστα την συζήτηση για τον Αναπτυξιακό που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βουλή και ο οποίος μέσα στην εβδομάδα (ίσως και σήμερα) αναμένεται να ψηφιστεί.
Αναφερόμενος στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο του 2011, ο Πρόεδρος του ΕΕΑ θυμίζει ότι από τα 1.276 έργα υλοποιήθηκαν μόνο 50 και οι περισσότερες επιχειρήσεις ακόμη και σήμερα δεν έχουν πληρωθεί! «Τι ζητά τώρα ο νέος νόμος από αυτές τις επιχειρήσεις αλλά και από τις επιχειρήσεις που υπέβαλλαν επενδυτικό σχέδιο με τον παλαιότερο νόμο του 2004; Να υλοποιήσουν μέσα σε έξι μήνες το 50% του έργου για να πάρουν ένα μέρος της επιχορήγησης και παράταση έως τον Ιούνιο του 2018», σημειώνει.

Ειδική μέριμνα  
Παράλληλα, επισημάνει ότι απαιτείται ειδική μέριμνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν και αυτές που βίωσαν περισσότερο από όλες τις άλλες, τις οδυνηρές συνέπειες της κρίσης. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ελληνική οικονομία, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτελούν την πλειοψηφία των επιχειρηματικών ενεργειών, είναι αυτές που προσφέρουν θέσεις απασχόλησης και καθορίζουν το οικονομικό κλίμα. Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα προσπάθειες της πολιτείας για ανάκαμψη και προσέλκυση επενδύσεων έχει στεφθεί από παταγώδη αποτυχία, ακριβώς επειδή δεν στηρίχθηκαν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και όχι μόνο δεν στηρίχθηκαν, αλλά επί της ουσίας «πολεμήθηκαν», με την επιβολή υπέρμετρα σκληρών φορολογικών μέτρων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, υιοθέτηση αντιαναπτυξιακών πολιτικών», τονίζει, μεταξύ άλλων.

Όχι στα λάθη του παρελθόντος  
Καταλήγοντας ο κ. Χατζηθεοδοσίου, με αφορμή τον νέο Αναπτυξιακό καλεί το αρμόδιο υπουργείο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. «Δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος, όπου για παράδειγμα κοινοτικά κονδύλια δεν έφτασαν ποτέ στην πραγματική οικονομία και δεν στηρίχθηκαν οι επιχειρήσεις που έπρεπε, εξαιτίας κακού σχεδιασμού και γραφειοκρατικών κωλυμάτων…».