Ποιες κατηγορίες σπουδαστών ΙΕΚ διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου

on .

OAED OURA SKITSO

• Λύση για ορισμένες κατηγορίες σπουδαστών σε ΙΕΚ, ώστε να μη χάνουν την ιδιότητα του ανέργου, έδωσε με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ στην προχθεσινή του συνεδρίαση.
Συγκεκριμένα αποφάσισε τα εξής:
- Οι επιδοτούμενοι άνεργοι συνεχίζουν να διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους κι εφόσον δεν έχει λήξει η επιδότησή τους. Ως εκ τούτου, συνεχίζεται η καταβολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας.
- Οι εργαζόμενοι σπουδαστές, των οποίων λύεται ή λήγει η σχέση εργασίας κατά τη διάρκεια της κατάρτισής τους, δικαιούνται τακτική επιδότηση ανεργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην περίπτωση αυτή, διατηρούν την ιδιότητα του ανέργου μέχρι τη λήξη της επιδότησης.
- Οι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, προς το παρόν, παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων, χωρίς να υπολογίζεται η διάρκεια των σπουδών τους στο χρόνο ανεργίας.
Επιπλέον, για τους επιδοτούμενους ανέργους που παρακολουθούν προγράμματα κατάρτισης (παρ. 3, αρθρ. 30, ν. 4144/2013), το Δ.Σ. αποφάσισε ότι ο χρόνος κατάρτισης λογίζεται ως χρόνος ανεργίας. Αναλυτικά, ο τρόπος υλοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, θα περιγραφεί με εγκύκλιο που θα αναρτηθεί στο portal του Οργανισμού (www.oaed.gr).  

Επίκαιρη ερώτηση Μ. Τζούφη
Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε  στη Βουλή η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη,  σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει με τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ και το δικαίωμα από πλευράς τους κατοχής ή όχι κάρτα ανεργίας και εγγραφής στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, διεκδικώντας παράλληλα συμμετοχή στα προγράμματα εργασίας του οργανισμού.