Αποκεντρωμένοι Δήμοι σε ευρωπαϊκά πρότυπα

on .

DHMARXEIO TAMPELA

• Το 1ο Forum Δημάρχων μελών της Νέας Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρωτοβουλία του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη σε συνεργασία με την Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον Γραμματέα Τάσο Γαϊτάνη.  
Στις εργασίες του Forum  συζητήθηκαν οικονομικά ζητήματα των Δήμων, η Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και μια σειρά άλλων επιμέρους ζητημάτων. Στο χαιρετισμό του ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ανέφερε ότι με το Forum, «εγκαινιάζουμε  έναν αμφίδρομο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της κεντρικής διοίκησης της Νέας Δημοκρατίας και των ανθρώπων της που στελεχώνουν επάξια το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».  
Ο Γραμματέας της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι στόχος του κόμματος είναι να σχεδιαστεί από κοινού με τους δημάρχους μια νέα αποκεντρωμένη αρχιτεκτονική κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ με νόημα δήλωσε ότι  «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά την εποχή Τσίπρα-Καμμένου».  
Κριτική στην Κυβέρνηση  
Ο κ. Αυγενάκης άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι εφόρμησε  στα Ταμεία των Δήμων, εκβίασε σε αρκετές περιπτώσεις τη δέσμευση των αποθεματικών μόνο και μόνο για να επιτύχει τους στόχους μιας επιζήμιας διαπραγμάτευσης που στοίχισε στον ελληνικό λαό όπως πρόσφατα δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ 100 δισ. ευρώ.
Αναπτύσσοντας τα σχέδια της Ν.Δ. για τους Ο.Τ.Α. είπε ότι αυτοί «θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν δικά τους αναπτυξιακά σχέδια χωρίς παρεμβάσεις των κεντρικών υπηρεσιών. Το κράτος θα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει , για να βάζει το θεσμικό πλαίσιο και να ασκεί τον απαραίτητο έλεγχο».
Η κοινωνική πολιτική
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. εξήρε τη συνεισφορά των Δήμων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. «Η οικονομική κρίση- είπε- έχει αφήσει το αποτύπωμα της σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Χάρη σε σας εξακολουθούν και είναι αξιοπρεπείς καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, την παροχή φαγητού.  Αν συνυπολογίσει κανείς και το οξύτατο προσφυγικό πρόβλημα με τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους μετανάστες και πρόσφυγες στις πόλεις μας αντιλαμβάνεται κάνεις εύκολα ότι χωρίς τη δική σας σημαντική συνεισφορά ο κοινωνικός ιστός θα είχε διαρραγεί».