Να… σωθεί η ελληνική φέτα έστω και στο «παρά πέντε»!

on .

FETA TENEKEDES

• Μπορεί η ελληνική φέτα να είναι ένα προϊόν – σήμα κατατεθέν για τη χώρα μας, όμως σήμερα κινδυνεύει να χάσει την αποκλειστική ελληνική της ταυτότητα σε μια σειρά από χώρες, κυρίως στη Νότια Αφρική, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην κτηνοτροφία μας.
Για το γεγονός αυτό υπάρχουν φυσικά ευθύνες, κυρίως από πλευράς της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που ολιγώρησε όσον αφορά στην προστασία της αποκλειστικής ονομασίας της φέτας. Μάλιστα, ο πρ. υπουργός και νυν βουλευτής της Ν.Δ. στην Πέλλα Γιώργος Καρασμάνης κατά τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για το θέμα, την εγκάλεσε ότι ψευδολογεί επιχειρώντας να μεταθέσει ευθύνες στους προκατόχους της και ζήτησε από το ΥΠΑΑΝ να βελτιώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τη συμφωνία με τη φέτα, ώστε να προασπιστούν τα συμφέροντα των παραγωγών κτηνοτρόφων μας.
Απάντηση στον υπουργό
Η προηγούμενη Κυβέρνηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κτηνοτροφία, όπως τόνισε ο Γ. Καρασμάνης, προσθέτοντας πως δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή Περιφέρεια σε ολόκληρη τη χώρα για τον κτηνοτροφικό τομέα, ενώ αυξήθηκε από 19% σε 25% το ποσοστό ενίσχυσης, δηλαδή κάθε χρόνο οι κτηνοτρόφοι μας θα παίρνουν 440 εκατομμύρια, 150 εκατομμύρια περισσότερα απ’ όσα τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς του νυν υπουργού Β. Αποστόλου ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η συμφωνία με τη Νότια Αφρική για τη φέτα είχε δήθεν κλείσει τη μια φορά τον Μάρτιο και την άλλη το Σεπτέμβριο του 2014 και μάλιστα ενώ η χώρα μας ασκούσε χρέη προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:
«Η ελληνική προεδρία ασκήθηκε από την 1 Ιανουαρίου του 2014 ως τις 30 Ιουνίου του 2014. Εγώ πήγα στο Συμβούλιο Υπουργών στις 17 Ιουνίου (Υπουργός 4 ημερών) στο κλείσιμο της Προεδρίας. Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Νότιας Αφρικής έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως πρώτο στάδιο σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Καμία συμφωνία, λοιπόν, δεν έχει κλείσει ούτε έχει μονογραφεί στο χρονικό διάστημα της ελληνικής προεδρίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και συνεπώς και από την Ελλάδα. Φυσικά η οποιαδήποτε μονογραφή της Συμφωνίας από την Κομισιόν σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και την οριστικοποίησή της, αφού τελεί πάντα υπό την έγκριση του αρμοδίου συμβουλίου υπουργών, του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου των κυβερνήσεων και των 28 εθνικών κοινοβουλίων των κρατών – μελών».
Οι διαβουλεύσεις
Όπως είπε ο πρώην υπουργός, καθ’ όλο το διάστημα των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, το υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης στήριξε και βοήθησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, το τότε επισπεύδον υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που ήταν και το αρμόδιο για την συμφωνία, παρέχοντας όλη την αναγκαία τεχνική υποστήριξη. Τα τελευταία έγγραφα που εστάλησαν από πλευράς του ΥΠΑΑΤ  προς το επισπεύδον υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και από εκεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. ήταν τον Αύγουστο, το Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο του 2014, διεκδικώντας την πλήρη προστασία της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας, ασκώντας παράλληλα πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, προς όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων.
Ο κ. Καρασμάνης πρόσθεσε πως ο ίδιος έθεσε το θέμα της πλήρους προστασίας της ελληνικής φέτας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του υπουργό των ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2014, τον οποίο και προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα ώστε να διαπιστώσει εκ του σύνεγγυς  τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής της φέτας.
Υπάρχει χρόνος…
Σχετικά με την αναφορά του Β. Αποστόλου ότι «πέτυχε μια μεταβατική περίοδο για την εφαρμογή της συμφωνίας» ο Γιώργος Καρασμάνης σχολίασε ότι πρόκειται για ένα συνονθύλευμα από πολλά «θα», πολλά «χρόνια» αλλά από ουσία τίποτα! Τόνισε δε με έμφαση ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για βελτίωση της συμφωνίας, μιας και δεν έχουν μπει ως τώρα υπογραφές… Εκτός και αν, όπως σημείωσε, επικαλούμενος πληροφορίες από ευρωβουλευτές μας που παρακολουθούν το θέμα, δρομολογήθηκε για το θέμα μια «σιωπηρή διαδικασία», όπως λέγεται στην κοινοτική ορολογία.
Μέχρι τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, η συμφωνία θα έλθει για επικύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και τότε θα αποδοθούν στον καθένα οι ευθύνες που αναλογούν! Τέλος, ζήτησε από τον νυν υπουργό να καταθέσει όλα τα έγγραφα των ετών 2014 - 16 που αφορούν στην υπόθεση της συμφωνίας με την Νότιο Αφρική.