«Όμηροι» των τραπεζών οι ιδιώτες επενδυτές

on .

LEFTA ALYSIDA KLEIDOMENA

• Σε μείζον πρόβλημα για την υλοποίηση από ιδιώτες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αλλά και άλλων,  όπως των Αναπτυξιακών νόμων, έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια  η έλλειψη ρευστότητας και ιδιαίτερα η χρηματοδότηση με το «σταγονόμετρο» των επενδυτικών σχεδίων από τις τράπεζες. Το πρόβλημα είναι πανελλαδικό, απασχολεί έντονα ωστόσο και τις επιχειρήσεις της Ηπείρου, που επιδιώκουν ή και έχουν υποβάλλει προτάσεις σε διάφορα προγράμματα.
Αποτέλεσμα της έλλειψης ιδίων ή τραπεζικών κεφαλαίων, που είναι απαραίτητα για να υλοποιηθούν και να ολοκληρωθούν οι επενδύσεις που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα, είναι αρκετοί επενδυτές να εγκαταλείπουν τα σχέδιά τους, άλλοι να μην τα αρχίζουν καθόλου και τελικά και οι μεν και οι δε να στρέφονται προς άλλα επαγγέλματα ή σε φυγή στο εξωτερικό.
Το πρόβλημα από ότι φαίνεται είναι πολύ μεγαλύτερο για όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα LEADER, το οποίο στην Ήπειρο έχει πεδίο εφαρμογής τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας και φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Εταιρία «ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.». Και φυσικά ο προβληματισμός γίνεται ακόμη μεγαλύτερος καθώς επίκειται και η νέα προκήρυξη, στο πλαίσιο του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη
Για το πρόβλημα που απασχολεί τους ιδιώτες επενδυτές του προγράμματος LEADER, ζητά την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής σημειώνει, ότι  «Οι επενδύσεις LEADER πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο στηρίζοντας την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αποτελούνται από κεφάλαια που καταβάλλει ο επενδυτής, από τραπεζικό δανεισμό και από το επενδυτικό πρόγραμμα.
 Δυστυχώς, σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες ιδιώτες επενδυτές του Προγράμματος LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς εδώ και παραπάνω από ένα έτος,  αρκετές τράπεζες δεν προχωρούν στην απαιτούμενη χορήγηση του κεφαλαίου όπως προβλέπεται από τις δανειακές συμβάσεις που συνήφθησαν. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται το φαινόμενο οι τράπεζες να μην καταβάλλουν τμήμα ή το σύνολο του μεριδίου που τους αντιστοιχεί με αποτέλεσμα οι επενδύσεις να κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν. Καθώς πλησιάζει ο χρόνος ολοκλήρωσης της επένδυσης, η αγωνία των επενδυτών εντείνεται αφού σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του έργου θα πρέπει να επιστρέψουν το ποσό που τους έχει χορηγηθεί. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο επενδυτής έχει καλύψει το σύνολο της δαπάνης που του αντιστοιχεί και δεν διαθέτει άλλα κεφάλαια».
 Ο κ. Κεφαλογιάννης, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει τους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές του  προγράμματος Leader για τους οποίους δεν καταβάλλονται τα κεφάλαια μέσω τραπεζικού δανεισμού ή να τους ενημερώσει για τυχόν ύπαρξη διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων που μπορεί να αξιοποιήσουν οι συγκεκριμένοι επενδυτές.