Εκτός capital controls οι νέες καταθέσεις (πλην μισθών-συντάξεων)

on .

EYRO MHXANHMA METRHMA

• Πριν λίγες μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, τα γνωστά σε όλους μας capital controls, τα οποία τόσο επηρέασαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας προβλήματα κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Μαύρη επέτειο»... βάφτισαν πολλοί την 28η Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας τους τραπεζικούς περιορισμούς ως μια ακόμη θηλιά στο λαιμό της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης γενικότερα.  Μάλιστα εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι νέο χρήμα στις τράπεζες πολύ δύσκολα θα εισρεύσει.

Περαιτέρω χαλάρωση;
Με αφορμή την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία, φαίνεται πως σταδιακά τα capital controls θα αρχίσουν να χαλαρώνουν περαιτέρω. Επόμενο βήμα, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», είναι η εξαίρεση των νέων καταθέσεων από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Με τις προωθούμενες αλλαγές κάθε ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα επιστρέψει στις τράπεζες, θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό.  Το θέμα εξετάζει ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έχει στα χέρια του την θετική εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ πράσινο φως έχει δώσει και η Κομισιόν.
Ωστόσο, η απελευθέρωση δεν θα αφορά νέες καταθέσεις που προέρχονται από μισθοδοσία ή συντάξεις.

Ο Διοικητής της ΤτΕ
Στο φλέγον αυτό θέμα αναφέρθηκε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στυρνάρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Αυγή», τόνισε ότι «ήρθε η ώρα να βγουν τα λεφτά από τα στρώματα»!
Όπως ανέφερε «θα απελευθερωθεί το χρήμα που βρίσκεται στα στρώματα, όπως κάναμε για τα χρήματα του εξωτερικού... ό,τι ισχύει για το εξωτερικό θα ισχύσει και για τα χρήματα που βρίσκονται στα στρώματα. Αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα επόμενα μέτρα, καθώς το κουβεντιάζουμε με το Υπουργείο Οικονομικών. Δεύτερον, δεν θα εντάσσεται στο καθεστώς κεφαλαιακού ελέγχου η πρόωρη αποπληρωμή δανείων και τρίτον θα πρέπει να διευκολύνουμε επιχειρήσεις στην εισαγωγή πρώτων υλών».
Επίσης ο Ι. Στουρνάρας εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του χρόνου, συνδέοντας μάλιστα την απόφαση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Τους μένουν «ψίχουλα»!
Και μπορεί να άρχισε η συζήτηση για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls στην Ελλάδα, ωστόσο για την πλειοψηφία των απλών πολιτών αυτό λίγο τους ενδιαφέρει, αφού ουσιαστικά δεν τους μένει και τίποτα για να αποταμιεύσουν στις τράπεζες.
Κι αυτό γιατί με τις νέες εισφορές και κρατήσεις, το μεγαλύτερο μέρος του μισθού καταλήγει στο κράτος. Για κάθε 100 ευρώ μισθού που λαμβάνει ο εργαζόμενος τα 57 ευρώ πηγαίνουν σε φόρους και εισφορές συρρικνώνοντας ακόμη περισσότερο τα εισοδήματα των μισθωτών.
Όπως αναφέρει αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής», για κάθε 100 ευρώ που θα πληρώνει ο εργοδότης από το 2016 στον εργαζόμενό του, στην τσέπη του θα καταλήγουν από 42,5 ευρώ ως 67 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού.
Τα υπόλοιπα από τα 33 ως και 57,5 θα μπαίνουν στο ταμείο του κράτους, είτε με την μορφή ασφαλιστικών εισφορών, είτε με την μορφή φόρων. Ήδη, ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης άρχισαν να παρακρατούνται από τον μεικτό μισθό του εργαζομένου βάσει της νέα φορολογικής κλίμακας, ενώ προστίθεται από μισή ποσοστιαία μονάδα τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου, όσο και σε αυτές του εργοδότη.
Μάλιστα η χώρα μας κατατάσσεται πρωταθλήτρια σε κρατήσεις φόρων και εισφορών, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Παραδείγματα
- Για έναν μέσο μισθό ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά, της τάξεως των 20.296 ευρώ τον χρόνο μεικτά οι κρατήσεις θα φτάνουν συνολικά στο 40,9% το 2016. Για τον εργαζόμενο ο εργοδότης θα πληρώνει το χρόνο 25.573 ευρώ, εκ των οποίων το 33,33% θα καταλήγει στα ασφαλιστικά ταμεία είτε ως ασφαλιστικές εισφορές είτε ως εισφορές εργαζομένου και το 7,56% θα πηγαίνει στην εφορία είτε υπό τη μορφή φόρου εισοδήματος είτε υπό τη μορφή φόρου αλληλεγγύης.
- Στέλεχος επιχείρησης, το οποίο αμείβεται με 80.000 ευρώ μεικτά σε ετήσια βάση, θα κοστίσει στον εργοδότη του 100.800 ευρώ, καθώς στις μεικτές αποδοχές του ενσωματώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη. Από αυτά τα 20.800 ευρώ θα πάνε στο ΙΚΑ ως εργοδοτικές εισφορές, τα 12.400 θα καταλήξουν και πάλι στο ΙΚΑ ως εισφορές εργαζομένου και η Εφορία θα πάρει  24.997 ευρώ. Είναι προφανές ότι το κράτος θα βγάζει περισσότερα από ό,τι ο εργαζόμενος.