Χρήματα από το Σχέδιο Γιούνκερ μπορεί να διασφαλίσει η Περιφέρεια Ηπείρου

on .

EYRO KLEIDI

• Οι Περιφέρειες της Ελλάδος μπορούν να υποβάλουν απευθείας αίτηση για χρηματοδότηση έργων τους από το Σχέδιο "Γιούνκερ", χωρίς κυβερνητική διαμεσολάβηση, εξηγεί η Επίτροπος, Κορίνα Κρέτσου, στην απάντηση που έδωσε στην Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., Μαρία Σπυράκη.
Αφορμή στάθηκε η ερώτηση της κ. Μαρίας Σπυράκη, για το αν μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να ενεργήσει ως φορέας προώθησης επενδύσεων, υποβάλλοντας αίτημα για χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ.
Η κ. Σπυράκη υπέβαλε τη σχετική ερώτηση, επειδή η Κυβέρνηση δεν συμπεριέλαβε τις οδικές συνδέσεις Πρεβέζης - Ιονίας Οδού, καθώς και Ιονίας Οδού - Κακαβιάς, που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου (καίτοι είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα) , στη λίστα με έργα που υπέβαλε, ώστε να αξιολογηθούν για να λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
Το γεγονός αυτό  έχει προξενήσει αντιδράσεις δεδομένου ότι, τα συγκεκριμένα έργα, μπορούν να προσελκύσουν  το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε μία περιοχή που πλήττεται από την  ανεργία.
Η κυρία Κρέτσου αναφέρει ακόμη στην απάντησή της ότι, είναι δυνατό να συνδυαστούν τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) και με αυτά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ): Σε επίπεδο έργου, σε επίπεδο χρηματοδοτικών μέσων και μέσω επενδυτικών πλατφορμών.
Τέλος, η κυρία Κρέτσου επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι, δεν υπάρχουν ειδικές ποσοστώσεις ανά χώρα ή τομέα, και ότι τα έργα αναλύονται με βάση την αξία τους, όπως προκύπτει από την αίτηση που έχει υποβληθεί στην ΕΤΕπ.
Πρέπει να διευκρινιστεί, ότι ακόμη και αν η Περιφέρεια Ηπείρου εκδηλώσει άμεσο ενδιαφέρον για την προώθηση των δύο έργων στο πακέτο Γιούνκερ, δεν θα μπορέσει να τα προχωρήσει, αν δεν προηγηθεί εκχώρησή τους από το αρμόδιο Υπουργείο.