ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: Παίρνει… μπροστά το Εμπορευματικό Κέντρο!

on .

LIMANI HGOYMENITSAS

• Μετά από σχεδόν 20 χρόνια προτάσεων, διαφωνιών και παλινωδιών, το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας φαίνεται πως μπαίνει οριστικά πια σε τροχιά υλοποίησης με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την τοπική και ευρύτερη εμπορική και κατ’ επέκταση αναπτυξιακή δραστηριότητα!
Εξάλλου, το συγκεκριμένο έργο θα αναβαθμίσει τη συνεργασία του λιμένα Ηγουμενίτσας με αντίστοιχους της Ιταλίας! Για να γίνει το Κέντρο, το οποίο αποτελεί βασικό αίτημα των Θεσπρωτών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, απαιτείται χρηματοδότηση κι εδώ τα νέα είναι καλά, αφού για την δημιουργία του εξασφαλίστηκαν περίπου 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο του συνολικού κόστους του έργου, ποσό που θα αντληθεί από το Πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility - CEF).

Διακρατική πρόταση
Η πρόταση χρηματοδότησης του Εμπορευματικού Κέντρου – Επιχειρηματικού Πάρκου Θεσπρωτίας είναι κοινή και διακρατική και κατατέθηκε στο Πρόγραμμα από τον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), την Περιφέρεια Ηπείρου, το Βιοτεχνικό Πάρκο Θεσπρωτίας και τους οργανισμούς λιμένων της Ανκόνας και της Τεργέστης. Πλην του Εμπορ/κού Κέντρου, η πρόταση προβλέπει επίσης την ανακατασκευή αποβάθρας στο λιμάνι της Τεργέστης και την εκπόνηση μελετών για την καλύτερη σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι της Ανκόνα.
Τελικά, το έργο συμπεριελήφθη σε πρώτη φάση στον κατάλογο με τις εννέα παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το «Συνδέοντας την Ευρώπη», τον οποίο έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πήρε και την δεύτερη και τελική έγκριση. Τα εννέα αυτά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα είναι ύψους 94,1 εκατ. ευρώ.

Σε δύο περιοχές
Το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσπρωτίας πρόκειται να κατασκευαστεί στη θέση Γκρίκα του Δήμου Σουλίου, η οποία προκάλεσε στο παρελθόν ποικίλες διαφωνίες. Πρόκειται για ένα έργο που θα γίνει με βάση το διχωρικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η αποθήκευση και η διαχείριση των προϊόντων θα γίνονται στο Βιομηχανικό Πάρκο Θεσπρωτίας στον Δήμο Σουλίου, ενώ η εξυπηρέτηση των ασυνόδευτων φορτίων και η προσωρινή εναπόθεση θα γίνονται εντός του λιμένα της Ηγουμενίτσας, σε ειδικό τμήμα. Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή οδικής σύνδεσης του Εμπορευματικού Κέντρου με το λιμάνι της Θεσπρωτικής πρωτεύουσας. Η ολοκλήρωσή του προβλέπεται πως θα γίνει το 2020.