ΟΧΙ σε παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, να την διαχειριστούν οι εργαζόμενοι!..

on .

DIODIA EGNATIA

• Να ακυρώσει η Κυβέρνηση τους σχεδιασμούς παραχώρησης της «Εγνατίας Οδού» και των αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας και ν’ αναθέσει τις αρμοδιότητες στους εργαζόμενους στην «Εγνατία Οδό Α.Ε.» για την ανάπτυξη και διαχείριση των υποδομών, ζητά ο Σύλλογός τους, ο οποίος αποφάσισε για σήμερα, Τρίτη 24ωρη απεργία.
Σε χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, αφού ζητούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, δηλώνουν την εναντίωσή τους στη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και του συνόλου του στρατηγικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της βόρειας Ελλάδας, μήκους σχεδόν 1.000 χλμ, γιατί αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και θα ωφελήσει, όπως τονίζουν, μόνο τον πιθανό παραχωρησιούχο και επιβαρύνοντας περαιτέρω τους πολίτες από την αύξηση των διοδίων.
Θεωρούμε, τονίζουν, ότι αντί της σχεδιαζόμενης εκχώρησης σε ιδιώτες της Εγνατίας Οδού και των Κάθετων Αξόνων με ελάχιστα οικονομικά οφέλη, με την παρούσα δημόσια διαχείριση από την «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και διατηρώντας το διόδιο σε επίπεδο κοινωνικά αποδεκτό, στα επόμενα 30 έτη μπορεί να παραχθεί πλεόνασμα έως και 2 δισ. ευρώ.
Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.», η οποία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση και εκμετάλλευση έργων υποδομής, έχει σχεδιάσει και διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο και μοναδικό ολοκληρωμένη αυτοκινητόδρομο στην Ελλάδα, πρωτόγνωρης δυσκολίας για τα ελληνικά δεδομένα (και όχι μόνο), ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται με επιτυχία πάρα πολλά άλλα έργα υποδομών (όχι μόνο οδικών αλλά και περιβαλλοντικών, λιμανιών, κτιρίων  κ.τ.λ.) σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Η «Εγνατία οδός Α.Ε.» από το 2012 έχει περάσει στην εποπτεία του ΤΑΙΠΕΔ με καταστρεπτικά αποτελέσματα στη λειτουργία της. Οι διαρκείς παλινωδίες, η διοικητική αστάθεια, η απουσία στρατηγικού προσανατολισμού, οι παρεμβάσεις σε θέματα λειτουργίας της οδού και γενικά η επικέντρωση στα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν απογοητεύσει τους εργαζόμενους και οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση της εταιρίας.