Κατάλογο έργων ύψους 89 εκ. ευρώ προωθεί η Περιφέρεια Ηπείρου

on .

PERIFEREIA HPEIROY 2011

• Λίστα έργων, συνολικού προϋπολογισμού 89 εκ. ευρώ, προωθεί προς άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ και σε άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα η Περιφέρεια Ηπείρου, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει στο έπακρο το χρόνο.
Στη λίστα περιλαμβάνονται έργα που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και την κατασκευή του οδικού έργου σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα.
Το «πράσινο φως» για την υποβολή των προτάσεων, έδωσε στην Περιφερειακή Αρχή το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προχθεσινή του συνεδρίαση, ύστερα από εισηγήσεις της Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη. Ο Περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης χαρακτήρισε σημαντικές επιτυχίες της Περιφέρειας, το γεγονός ότι έχουν ενταχθεί έργα εκτός του ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα όπως στο HELENA (για τα ενεργειακά) και στο «Συνδέοντας την Ευρώπη» για το Εμπορευματικό Κέντρο Ηγουμενίτσας.
Αναλυτικά τα έργα που προωθούνται προς ένταξη είναι τα εξής:
• Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΥΜΕΠΕΡΑΑ):
1. Εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) Περιφέρειας Ηπείρου, με προϋπολογισμό περίπου 22 εκ.ευρώ.
2. Επεκτάσεις υφιστάμενων ΧΥΤΑ Περιφέρειας Ηπείρου και μετατροπής τους σε ΧΥΤΥ, με προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ.  Επίσης στην πρόταση, ως υποέργο περιλαμβάνεται και το έργο  "Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων) στη θέση Ελληνικό του Δ.Δ. Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων».
3. Κατασκευή Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) - Α’ φάση (με προϋπολογισμό 12 εκ. ευρώ).
4. Μονάδες κομποστοποίησης Π.Ε. Πρέβεζας και Π.Ε. Θεσπρωτίας, με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ.  
5. Δημοτικά Πράσινα σημεία (green points), με ενδεικτικό προϋπολογισμό περίπου 4,5 εκ. ευρώ.
• Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "ΉΠΕΙΡΟΣ 2014-2020", άξονας προτεραιότητας "Ενίσχυση υποδομών Μεταφορών" προτείνεται προς ένταξη το έργο "Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας".
Ο άξονας έχει συνολικό μήκος 9,809.27m και αποτελεί, σχεδόν καθολικά, νέα χάραξη. Η συνολική δαπάνη όλων των υποέργων της πράξης ανέρχεται στο ποσό των 30,330 εκ. ευρώ.
Αποδοχή ένταξης στο πρόγραμμα HELENA
To Περιφερειακό Συμβούλιο αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία την ένταξη του έργου  “Efficient Eco-Friendly transportation, Public Lighting and Buildings in the Region of Epirus, Greece” στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας ELE­NA, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ποσού 1.505.520 € (90%) και την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής ποσού 167.280 € (10%) από πόρους της Περιφέρειας Ηπείρου. Το πρόγραμμα αφορά την αναβάθμιση της λιμναίας συγκοινωνίας της πόλης των Ιωαννίνων, την αντικατάσταση ολόκληρου του ηλεκτροφωτισμού του περιφερειακού οδικού δικτύου της Ηπείρου, την αναβάθμιση και αντικατάσταση του αστικού φωτισμού των Δήμων Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας και Άρτας κ.α..
 Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειακών έργων, το κόστος εκτιμάται σε 54 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ.

Για το πακέτο Γιούνκερ
Ειδική αναφορά στις δυνατότητες που παρέχει προς χρηματοδότηση το πακέτο Γιούνκερ έκανε ο Περιφερειάρχης, εξηγώντας πώς: «στόχος της Περιφερειακής Αρχής είναι να αξιοποιήσει και το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο όπως είπε προϋποθέτει συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, και αυτό μόνο για έργα τα οποία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας ή για τα οποία έχουν υπογραφεί προγραμματικές συμβάσεις με τους αρμόδιους». «Σε έργα που είμαστε εμείς υπεύθυνοι, με μόχλευση κεφαλαίων και σε αμιγή ιδιωτικά έργα, κάτι μπορεί να γίνει», συνέχισε για να προσθέσει ότι στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται λύσεις σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς και τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις για τα ζωικά απόβλητα. Όσον αφορά τους οδικούς άξονες Άκτιο - Πρέβεζα - Ιόνια Οδός και Ιωάννινα - Κακαβιά, ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση προς το παρόν καθώς οι δύο οδικοί άξονες ανήκουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.