Πέντε προϋποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία

on .

TRAPEZA THS ELLADOS

• Στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας την επόμενη τριετία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Συνδέσμου.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσίασε στα μέλη του ΣΕΒ τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την τριετία 2016-2018. Σύμφωνα με αυτές, προβλέπεται ύφεση 0,3% φέτος, ανάπτυξη 2,5% το 2017 και 3% το 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αυτών είναι η πιστή εφαρμογή των εξής πέντε προϋποθέσεων:
- Πρώτον, εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις. Για να συμβεί αυτό, πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που έχει συμφωνηθεί, να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.
- Δεύτερον, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
- Τρίτον, αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος όχι μόνο θα ελαφρύνει το βάρος για τους δανειολήπτες που θα συνεργαστούν, αλλά και θα επιτρέψει στις τράπεζες να απελευθερώσουν κεφάλαια, τα οποία θα μπορούσαν να κατευθυνθούν στις πιο δυναμικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις.
- Τέταρτον, σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
- Πέμπτον, μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού.