Προσδοκία για ανταποδοτικά οφέλη από την έκθεση Αργυροχρυσοχοΐας

on .

EKTHESH ASHMOYRGIAS ROSIA

Θερμή υποδοχή και απήχηση γνωρίζει η έκθεση για τη Γιαννιώτικη Αργυροχρυσοχοΐα που παρουσιάζεται στη Μόσχα, με τους διοργανωτές φορείς να προσδοκούν πολλαπλά οφέλη για την περιοχή μας σε επίπεδο τουριστικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό.
Χθες τόσο ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, όσο και ο Δήμαρχος Θ. Μπέγκας αλλά και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης εμφανίστηκαν ικανοποιημένοι για το εγχείρημα που έφεραν σε πέρας, κάνοντας λόγο για σκληρή δουλειά και πολλή προσπάθεια η οποία απαιτήθηκε για να γίνει πράξη η έκθεση η οποία αναμένεται να ταξιδέψει και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Μάξιμος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο θέμα των εξόδων του ταξιδιού στη Ρωσία, το οποίο καλύφθηκε εξ’ ολοκλήρου, όπως διαβεβαίωσε, με χορηγία από την Τράπεζα Πειραιώς!

Οι δηλώσεις
- «Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, δεν έχει υπάρξει ποτέ στο παρελθόν ανάλογο εγχείρημα από την περιοχή μας κι αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να βάλουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας ώστε να παρουσιάσουμε τον τόπο μας με τρόπο που να συνάδει στην ιστορία και τον πολιτισμό μας», τόνισε χθες, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων.
- Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σημείωσε πως «ίσως είναι το πιο σοβαρό εγχείρημα εξωστρέφειας της πόλης μας. Δείξαμε ότι είμαστε μια πόλη που μπορεί να ανοιχτεί κι αυτό που εισπράξαμε είναι ότι τα Γιάννενα είναι μια πόλη ελκυστική, μια πόλη ερωτεύσιμη». Όπως είπε, η έκθεση οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του έτους Ελλάδας – Ρωσίας, προσθέτοντας πως «ήταν επιτυχία για μας το ότι επιλέχθηκε η πρόταση που υποβάλλαμε, γιατί ήταν μια ανταγωνιστική διαδικασία όπου πολλοί ήθελαν να συμμετάσχουν».
- Τέλος, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης έκανε λόγο για «ένα σπουδαίο εγχείρημα που χρειάστηκε πολλή δουλειά για να επιτευχθεί, αλλά που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα τόσο σε ότι αφορά τον τουρισμό, όσο και τις επιχειρηματικές συνεργασίες στον κλάδο της ασημουργίας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στην συγκίνηση που ένιωσαν οι Ηπειρώτες επιστρέφοντας στον τόπο όπου μεγαλούργησαν οικογένειες  Ηπειρωτών ευεργετών.

Βοήθεια από χορηγούς!
Μητροπολίτης, Περιφερειάρχης και Δήμαρχος, τόνισαν πολλές φορές στις δηλώσεις τους τη σημασία της συνέργιας για την υλοποίηση του εγχειρήματος και ευχαρίστησαν θερμά όλους όσοι εργάστηκαν επί πολλούς μήνες για να γίνει πραγματικότητα.
Όσο για το θέμα της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, χρειάστηκε η συνεισφορά χορηγών, καθώς το κόστος για τη μεταφορά και την ασφάλιση των πολύτιμων αντικειμένων ήταν υψηλό. «Είναι πολύ σημαντικό ότι κανένας από όσους εργάστηκαν σκληρά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ κι είναι επίσης σημαντικό ότι δεν χρειάστηκε εμείς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ καθώς η χρηματοδότηση έγινε από χορηγούς», όπως διαβεβαίωσε ο Μητροπολίτης, με το Δήμαρχο να προσθέτει πως «τα οφέλη που περιμένουμε ισοδυναμούν με εισροή πλούτου στην περιοχή μας».
Χορηγοί και υποστηρικτές ήταν η Περιφέρεια της Ηπείρου, το πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς και η Τράπεζα Πειραιώς, το Κτήμα Γκλίναβος, η  ΠΟ.ΒΑ.ΚΩ, η εταιρεία ENTERPRISES SHIPPING & TRADING S.A. (αερομεταφορά του Cargo), το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, καθώς και άλλοι επιχειρηματίες της περιοχής.

Θερμή υποδοχή
«Η Ασημουργία των Ιωαννίνων στο πέρασμα των αιώνων», είναι ο τίτλος της έκθεσης και η παρουσίασή της στο Μουσειακό  Συγκρότημα της Περιφέρειας της Μόσχας «Νέα Ιερουσαλήμ», ήταν εντυπωσιακή. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Στέφανος Ζέρβας, περιέγραψε χθες αναλυτικά το στήσιμο της έκθεσης που συνέδεσε το παρελθόν με το παρόν της Γιαννιώτικης τέχνης, καθώς και τις δυσκολίες που υπήρξαν από την οργάνωση της, την καταγραφή των αντικειμένων, την παρουσίαση τους, τα κείμενα που τα συνόδευαν, μέχρι την πολύπλοκη  διαδικασία του εκτελωνισμού.  
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν με πανηγυρικό τρόπο στις 15 Ιουλίου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Περιφέρειας Μόσχας και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της χώρας.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε  και συναυλία με το μουσικό ορατόριο «Διάβασις Θεία», έργο του Δημήτρη Κωστόπουλου και ερμηνεία του Νικολάου Καραβιώτη. Μια παραγωγή της Μητρόπολης που έχει παρουσιαστεί και στα Γιάννενα.

Η αποστολή στη Ρωσία
Από πλευράς Δήμου Ιωαννιτών επικεφαλής ήταν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας και συμμετείχαν στην αποστολή ο Αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας, ο Αντιδήμαρχος Θ. Γιωτίτσας, καθώς και οι Ν. Τσώλης και Κ. Κυριαζής από την αντιπολίτευση, από πλευράς Μητροπόλεως ήταν ο κ. Μάξιμος, ενώ συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ηπείρου με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και τον Εκτελεστικό Γραμματέα Δ. Σιώλο, αντιπροσωπεία του ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ. με Γιαννιώτες Ασημουργούς όπως οι Ηλίας Ζήνδρος, Α/φοι Βαρτζόκα,  ο συλλέκτης και ιδιοκτήτης του Μουσείου Αλή Πασά Φώτης Ραπακούσης, καθώς και ο  κοσμηματοπώλης κ. Ιωαννίδης  των οποίων αντικείμενα από τις προσωπικές τους συλλογές συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση.

Η ομάδα έργου
Για την πραγματοποίηση της έκθεσης για τη Γιαννιώτικη Αργυροχρυσοχοΐα εργάστηκαν οι: Πάτρα Εξάρχου, Χρήστος Τσακούμης, Θάλεια Οικονόμου, Ιωάννης Λιούγκος, Αναστασία Νταβίντοβα και ο πατέρας Βησσαρίων.